Cove

Blokiranje Twitter-a u Egiptu potvrda uticaja društvenih medija

PCPress.rs Image

Twitter je objavio kratku poruku da je u Egiptu zabranjen pristup tom sajtu ubrzo posle širenja protesta protiv predsednika Hosnija Mubaraka. Odluka egipatske vlade da ukine pristup Twitter-u predstavlja potvrdu snage društvenih medija usred sve većih građanskih nemira. Švedski video-striming servis Bambuser izjavio je da je takođe blokiran u Egiptu zbog pokušaja vlade da kontroliše protok vesti za vreme trajanja masovnih demonstracija. Pored toga, u sredu je bilo više izveštaja kako je u Egiptu nemoguće pristupiti Facebook-u. Blokiranje takvih sajtova verovatno je podstaknuto brigom da će građani njima pozivati na veću opoziciju protiv vlasti i onemogućiti pokušaj cenzure vesti.

Recimo, 2009. godine Twitter se pokazao kao značajno sredstvo komunikacije tokom grubih vladinih mera u Iranu, što je dovelo do spornih izbora u toj zemlji. Kad su vlasti blokirale razna sredstva komunikacije, uključujući telefon, Facebook, YouTube i sms poruke, hiljade Iranaca počelo je da koristi Twitter za komunikaciju među sobom kao i sa spoljnim svetom. Tad se prvi put pokazalo kako Twitter može brzo mobilisati dobrovoljnu sajber-vojsku, koja je napadala ključne vladine i trgovinske sajtove.

Pročitajte i:  Rusija ipak ne planira da blokira YouTube

Dosad nema znakova da se Twitter koristi na taj način među onima koji se zalažu za rušenje Mubarakove vlade. Hakeri iz grupe Anonimus pokušali su da izvedu nekoliko napada na egipatske vladine sajtove, ali nisu postigli zapažen uspeh.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,