BIZIT Seminar

Blue Origin planira prvu komercijalnu svemirsku stanicu

Blue Origin ima ambicioznije planove od prostog svemirskog turizma. Kompanija čiji je vlasnik Jeff Bezos objavila je da radi i na stvaranju sopstvene svemirske stanice.

Blue Origin planira prvu komercijalnu svemirsku stanicu

Orbital Reef će imati „svemirsku arhitekturu usredsređenu na čoveka“

Stanica Orbital Reef trebalo bi da počne sa radom u drugoj polovini ove decenije. Blue Origin će raditi na razvoju zajedno sa  Sierra Space, podružnicom korporacije Sierra Nevada. Sierra Space je možda poznatija po Dream Chaser-u, svemirskoj letelici koja počinje sa radom 2022. godine i nosi teret do Međunarodne svemirske stanice. Orbital Reef takođe podržavaju Boeing, Redwire Space, Genesis Engineering Solutions i Arizona State University.

Blue Origin je naveo da će destinacija ponuditi istraživačkim, industrijskim, međunarodnim i komercijalnim klijentima konkurentne sveobuhvatne usluge koje su im potrebne, uključujući svemirski transport i logistiku, stanovanje u svemiru, i posadu.

Blue Origin planira da proširi pristup, smanji troškove i obezbedi sve usluge i pogodnosti potrebne za normalizaciju svemirskih letova. Ideja kompanije je da stvori živahan poslovni ekosistem će rasti u niskoj Zemljinoj orbiti, generišući nova otkrića, nove proizvode, zabavu i globalnu svest. Jedini uspešan projekat Blue Origin-a je suborbitalni turistički program na New Shepard-u. Već je letelo osam ljudi, uključujući Bezosa, kao i Williama Shatnera, zvezde filma Star Trek.

Ko sve može da boravi na Orbital Reef-u?

Orbital Reef biti useljiv za do 10 ljudi, što je skoro koliko i na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Biće više portova za posetu svemirskim letelicama i modulima. Imaće „svemirsku arhitekturu usredsređenu na čoveka“ sa „uslugama i pogodnostima svetske klase“. Svemirska stanica će očigledno imati otvoreni sistem koji će omogućiti svakom kupcu ili naciji da ga koristi. Kako tržište za takve objekte raste, Blue Origin obećava da će Orbital Reef povećati sadržaje i komunalne usluge na odgovarajući način.

„Iskusne svemirske agencije, visokotehnološki konzorcijumi, suverene nacije bez svemirskih programa, medijske i turističke kompanije, finansirani preduzetnici i sponzorisani pronalazači, kao i investitori koji misle na budućnost, svi imaju svoje mesto na Orbital Reef-u“, navodi se u saopštenju kompanije.

„Više od šezdeset godina, NASA i druge svemirske agencije razvijale su orbitalne svemirske letove i svemirsko stanovanje, predstavljajući nove komercijalne poslove koji će krenuti u ovoj deceniji“, rekao je Brent Sherwood, potpredsednik naprednih razvojnih programa kompanije Blue Origin. „Proširićemo pristup, smanjiti troškove i obezbediti sve usluge i pogodnosti potrebne za normalizaciju svemirskih letova. Živahan poslovni ekosistem će rasti u niskoj Zemljinoj orbiti, generišući nova otkrića, nove proizvode, novu zabavu i globalnu svest.”

Jedan od uspešnih projekata Blue Origin-a je suborbitalni turistički program koji putnike šalje na ivicu svemira (i nazad) u New Separd-u. Već je preleteo osam ljudi, uključujući Bezos-a, kao i Wilama Shatner-a iz Zvezdanih staza. Drugi projekti, kao što su raketa New Glenn i lunarni lender Blue Moon su još u razvoju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,