ASUS ROG Flow

Blue Origin predstavio novu raketu

Kompanija Blue Origin je 2018. godine dobila 500 miliona dolara za razvijanje New Glenn rakete, koja bi mogla da leti do određenih tačaka u svemiru, te se ponovo vraća na matičnu planetu.

Rakete privatnih kompanija u velikom usponu

Kao inspiracija poslužila je raketa Falcon Heavy kompanije SpaceX, a u poslednje dve godine se o projektu nije mnogo čulo, sve dok kompanija pre nekoliko dana nije podelila nove informacije.

Zainteresovani su tako mogli da vide da je u pitanju raketa koja po dimenzijama prevazilazi sve aktuelne rivale, a posebno kada je u pitanju prednji deo rakete, čije bi dimenzije u budućnosti mogle da omoguće i transport većih satelita. Pored toga su predstavljeni i BE-3U motori, koji su uspešno testirani, tako da eksperti koji rade na projektu sada mogu da se koncentrišu na hardver.

Prvi test let je još uvek daleko, a pretpostavlja se da će New Glenn, kada jednom bude poleteo, biti ozbiljna konkurencija raketi Falcon Heavy, a u planu je i veća New Armstrong letelica, koja će postati direkta konkurencija SpaceX Starship raketi.

Pročitajte i:  SpaceX uživo: Nova serija Starlink satelita

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , , , ,