Top50 Glas publike

Bluetooth direction finding tehnologija omogućava precizno lociranje

Trenutna Bluetooth tehnologija lociranja nije preterano tačna. Ona može da vam kaže da se nalazite blizu povezanog objekta, ali ne i njegovu tačnu lokaciju. Ona ima toleranciju od oko jednog metra, što može samo da ukaže da se traženi objekat nalazi „tu negde“.

PCPress.rs Image

Bluetooth SIG, globalna zajednica koja okuplja više od 30.000 kompanija sa ciljem da obezbede jedinstvenu komunikaciju i povezivanje uređaja koji se nalaze oko nas, predstavila je Bluetooth direction finding tehnologiju koja će biti podržana u Bluetooth 5.1 standardu. Ova tehnologija obezbediće mnogo preciznije lociranje uređaja. Ona će omogućiti da se prikaže pravac u kome se nalazi određeni, kompatibilni uređaj, kao i njegovo lociranje sa preciznošću od samo jednog centimetra.

Verovatno će biti potrebno neko vreme pre nego što ova tehnologija zaživi. Bluetooth 5.1 je za sada dostupan samo developerima, koji tek treba da razvijaju uređaje i softver kompatibilan sa novim mogućnostima. Ali, kada jednom bude dostupno, to će pokrenuti novu lavinu gadžeta koji neće zahtevati GPS ili WiFi za precizno lociranje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,