BIZIT Seminar

BMW predstavio svog glasovnog asistenta

Vlasnici nekog od novih BMW modela bi već od sledeće godine mogli da uključe svoj HVAC sistem, prilagode jačinu svetla, promene radio stanicu, i to uz pomoć glasa. Naime, kompanija je najavila sopstvenog digitalnog asistenta, koji će biti dostupan u okviru BMW modela sa 7.0 operativnim sistemom od marta 2019. godine.

PCPress.rs Image

Tako je BMW odlučio da zaobiđe Alexa-u, Cortana-u, ili Google Assistant-a, te predstavi sopstvenog virtuelnog pomoćnika, što je hrabar potez, budući da se proizvođači automobila već neko vreme bore da održe korak sa postojećim asistentima, te očekivanjima korisnika. Iz BMW-a, pak, tvrde da će njihov asistent moći da parira, te čak pobedi asistente čiji su tvorci neki od najvećih igrača na polju veštačke inteligencije.

To ipak ne znači da će BMW potpuno odbaciti druge digitalne asistente, budući da je njihov virtuelni pomoćnik kompatibilan sa drugim asistentima, čime će se povezati na digitalne ekosisteme koji rastu vrtoglavom brzinom. BMW digitalni asistent će moći da se povezuje i sa pametnim zvučnicima koji se nalaze u domu korisnika, te sa drugim uređajima, kako bi mogao da ih pokreće na daljinu.

Pročitajte i:  Ljudi su i dalje bolji od veštačke inteligencije u proceni starosti osobe po izgledu lica

PCPress.rs Image

Asistent reaguje na komandu “Hej, BMW,” ali ona može da se prilagodi ukusu, te potrebama korisnika, pa pomoćnik može da ponese bilo koje ime. Pored toga, korisnici neće morati da budu precizni kada su komande u pitanju, pa će biti dovoljno da se kaže „Hej, BMW, hladno mi je,“ da bi se grejanje prilagodilo potrebi korisnika. Asistent je dovoljno napredan da odgovara i na neka egzistencijalna pitanja, pa će, tvrde iz kompanije, nuditi i odgovore na pitanja poput „Hej, BMW, šta je smisao života?“ BMW digitalni pomoćnik će moći da pamti i prethodna podešavanja, što znači da će na komande poput „Hej, BMW, umoran sam,“ reagovati nizom akcija, da bi uslove prilagodio trenutnom stanju korisnika, te podesio osvetljenje, temperaturu, i odgovarajuću muziku.

Iz kompanije tvrde da će njihov asistent imati mogućnost da konstantno raste, a zajedno sa korisnikom, te će redovna ažuriranja donositi nove opcije i mogućnosti.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,