BIZIT 2022

BMW predstavio svoj prvi samoupravljivi motocikl

Saobraćajne nesreće koje uključuju i motocikle imaju daleko više fatalnih ishoda, te bi oni koji upravljaju ovim transportnim sredstvom mogli da imaju koristi od uspona autonomnih vozila. BMW Motorrad predstavio je i svoj prvi autonomni motocikl, koji i dvotočkaše podiže na autonomni nivo.

PCPress.rs Image

Iz kompanije kažu da na razvijanju ove tehnologije rade više od dve godine, a na kratkom video snimku koji su objavili može da se vidi kako BMW motocikl prevazilazi prepreke bez vozača. Cilj kompanije naravno nisu motocikli koji bi se samostalno kretali, već bi ova tehnologija trebalo da donese načine koji bi omogućili da vožnja motocikla postane bezbednija, a naročito u kritičnim uslovima. Tako bi novi motocikl najpre trebalo da umanji rizike od saobraćajnih nezgoda, te predupredi probleme koji do njih najčešće dovode.

Implementacija autonomnih opcija u motocikle svakako je izazov, budući da kod automobila kočnice mogu automatski da reaguju tako da vozač ostane bezbedan, dok bi u slučaju motocikla vozač izgubio kontrolu, te izleteo iz sedišta. Budući da oni koji upravljaju motociklima kontrolišu balans, i najmanja promena mogla bi da dodatno ugrozi bezbednost, te autonomne opcije moraju temeljno da se testiraju, što, na kraju, zahteva i prilično velika ulaganja.

Pročitajte i:  Honda će u naredne tri godine predstaviti desetak električnih motocikala

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,