BIZIT 2022

Boeing razvija autonomni borbeni lovac

Jedan od najvećih svetskih proizvođača aviona predstavio je autonomnog lovca, za koji se očekuje da će se na nebu naći 2020. godine. Avion je projektovan da samostalno leti pored aviona sa ljudskom posadom tokom vazdušnih borbi, a biće namenjen za rano obaveštavanje, prikupljanje informacija, nadgledanje i izviđanje.

PCPress.rs Image

Njegovo ime je Boeing Airpower Teaming System, a razvija ga Boeing u saradnji sa australijskom državom. Uloga će mu biti smanjenje rizika s kojima su piloti suočeni tokom borbenih situacija. S obzirom da je bez ljudske posade, avion će biti sposoban da leti duži vremenski period, izdržavaće veće G-sile i procesiraće više informacija u datom vremenskom roku. Ovo je inače prvi borbeni avion koji će Australija predstaviti u poslednjih nekoliko decenija.

Cena ovog aviona još uvek nije poznata, ali proizvođač tvrdi da će koštati znatno manje od standardnih lovaca. Planirana je prodaja kupcima širom sveta, uz mogućnost modifikacije. Američka vojska će sigurno biti zainteresovana, s obzirom da njihov autonomni lovac neće biti spreman pre 2030. godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,