Bookshop.org: Nova online knjižara kao opasnost za Amazon

Opisana kao „revolucionarni momenat u prodaju knjiga“, Bookshop.org je stigla kao alternativa Amazonu, a korisnicima omogućava da prilikom kupovine podrže nezavisne lokalne prodavce, čiji posao često trpi zbog gigantskih izdavačkih kuća.

PCPress.rs Image

Novo online mesto za ljubitelje knjiga nastalo je zahvaljujući Andiju Hunteru, a njegov najveći značaj je u tome što malim lokalnim prodavcima omogućava da kreiraju svoje virtuelno prodajno mesto u okviru sajta. Portal se u januaru pojavio na području Sjedinjenih Američkih Država, a u nezgodno vreme – budući da je malo nakon toga počela pandemija. Prvobitno je bilo uključeno 250 knjižara, da bi se taj broj do danas popeo na 900. U februaru je profit bio oko 50 hiljada dolara, već u martu se zarađivalo 50 hiljada dolara dnevno, u aprilu se ta cifra popela na 150 hiljada, a u junu je zabeležen prihod od čak milion dolara za samo jedan dan. Platforma je do sada skupila oko 7, 5 miliona dolara za nezavisne knjižare širom Sjedinjenih Američkih Država.

Tako je nova online knjižara spasila mnoge manje prodavce, budući da su se od početka pandemije prihodi smanjili. Kreator veruje da tajna uspeha leži upravo u tome što su čitaoci želeli da podrže svoje lokalne prodavce, budući da su male knjižare već neko vreme u opasnosti, najviše zbog rasta kompanije Amazon, a virus korona je proces samo dodatno ubrzao.

Pročitajte i:  Usporava rast Amazona od dolaska novog izvršnog direktora

PCPress.rs Image

Bookshop.org je u Veliku Britaniju trebalo da stigne 2021. ili 2022. godine, ali je zbog velikog uspeha proces ubrzan, tako da platforma stiže već 2. novembra. Male knjižare širom sveta nadaju se da će platforma stići i u njihov kraj.

Izvor: The Guardian

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,