Prestigio-ASBIS

Borba za parking pomoću mobilnog telefona

parking Vozači u Tuluzu mogu da se izbore s uskim ulicama i izluđujućim nedostatkom parking mesta tako što tragaju za slobodnim mestima pomoću mobilnih telefona. Aplikacija je nastala uz podršku francuske svemirske agencije CNES, čije se sedište nalazi upravo u Tuluzu. Sistem se oslanja na hiljade senzora ispod pločnika koji detektuju promene u elektromagnetnom okruženju i prosleđuju ih putem običnih koaksijalnih kablova.

CNES je razvio tu tehnologiju za stratosferske balone, kojima je planirano istraživanje Venere kako se ne bi opterećivali teškom opremom za komunikaciju. Međutim, zbog budžetskog deficita odustalo se od istraživanja Venere, ali tehnologija se pokazala korisnom za smanjenje broja automobila koji polako kruže naokolo u potrazi za parkingom ‒ što je zaslužno za šezdeset odsto zagađenosti u gradovima.

Tri hiljade senzora, zakopanih na odstojanju od dvadeset dva centimetra, mogu da otkriju slobodna mesta s razdaljine od tri stotine metara i pošalju upozorenje serveru, koji prosleđuje podatke u realnom vremenu vozačima koji koriste dotičnu aplikaciju. Gradska uprava namerava da koristi podatke sa senzora za analizu saobraćaja i obrazaca parkiranja kao i da identifikuje vozila koja nezakonito zauzimaju isto parking mesto duže od šest sati.

Pročitajte i:  Meta planira da Horizon Worlds prenese na mobilne telefone

Izvor: IT World

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , , , ,