ASUS Zenbook

Boston Dynamics: Kompanija koja ne zarađuje na svojim robotima

Kompanija Boston Dynamics objavila je u septembru 2019. da je robot Spot dostupan za prodaju svakoj kompaniji koja „ima dobre ideje,“ a od kupaca se očekivalo dalje unapređuju kupljene modele, te ih tao približe primeni u svakodnevnom životu.

PCPress.rs Image

Mnogo je onih koji tvrde da četvoronožni Spot izgleda pomalo distopijski, a zbog načina na koji se kreće, te zadataka za koje je do sada osposobljen. Tako se ovi roboti opisuju kao oni koji „mogu da se penju uz stepenice, i da se kroz kompleksne terene kreću sa neverovatnom lakoćom,“ a mogu da se kreću brzinom od 1,6 metara u sekundi, te izdrže 90 minuta aktivnosti po jednom punjenju, da koriste LIDAR vision od 360 stepeni, kao i Light Detection i Raging sistem zahvaljujući kojima mogu da mapiraju svaki unutrašnji i spoljašnji prostor u tri dimenzije. Tako Spot može slobodno da se kreće, a da ne udara u prepreke, kao i da prati ciljane objekte, i to bez dodatnog treninga.

Eksperti su krajem 2019. pratili 75 Spot robota koji su svoje mesto pronašli u stvarnom svetu, te počeli da „rade“ na mestima poput građevinskih kompanija i rudnika. Tako su primetili nagoveštaje novih načina na koje bi ljudska bića mogla da sarađuju sa robotima, pa se, na primer, u nekim rudnicima već koriste podzemna autonomna vozila koja služe za iskopavanje. Najveći problem je tretiranje kvara, budući da u tom slučaju posao mora da se zaustavi kako bi ljudski stručnjak bezbedno stigao do vozila i obavio neophodne popravke. Spot robot situaciju menja iz korena, budući da radnik može da ostane na bezbednoj udaljenosti i da posao obavlja preko robota.

Pročitajte i:  Humanoidni robot kao operski pevač

Boston Dynamics se već neko vreme predstavlja kao jedna od najvažnijih kompanija kada je robotika u pitanju, a popularnosti su doprineli i YouTube videi koji prikazuju robote koji se lako kreću. Tokom 28 godina poslovanja kompanija je zarađivala, ali u poslednje vreme gubi i po nekoliko miliona dolara godišnje. SoftBank, koji je vlasnik kompanije, se iz tog razloga sprema da je proda kompaniji Hyundai za oko milijardu dolara. Dogovor još uvek nije kompletan, a očekuje se da doprinese tome da Boston Dynamics evoluira u nešto više od kompanije koja je poznata po psolikim robotima koji su osvojili YouTube.

Izvor: Bloomberg

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,