PC Press - Telefoni, leto 2020

Boston Dynamics roboti u policijskim redovima

Državna policija u Masačusetsu testira načine na koje bi mogla da koristi četvoronožne Boston Dynamics robote poznatije pod imenom Spot, a testovi se obavljaju u tišini, te nisu privukli veliku pažnju javnosti. Iako roboti još uvek nisu naoružani otkrivena dokumentacija ukazuje na potencijalnu budućnost RoboCop kulture, u okviru koje bi umesto pravih pasa tragača ulicama i opasnim područjima patrolirale robotske jedinice.

U izveštajima se navodi da se roboti u policijskim redovima nalaze od aprila 2019. godine, i da su bili umešani u bar dva policijska incidenta, ali nije jasno na koji način, budući da nema detalja o incidentima. Nije poznato ni do koje mere su roboti bili autonomni, ali se pretpostavlja da su još uvek pod ljudskom kontrolom. Robotski pomoćnici bi u budućnosti mogli da reaguju u opasnim situacijama, i tako zaštite svoje ljudske kolege.

Policija u Masačusetsu je trenutno jedina koja koristi Boston Dynamics robote u bezbednosne svrhe, a iz kompanije očekuju da se u narednih 5 do 10 godina roboti nađu na ozbiljnijim pozicijama, te da budu prvi koji će odgovarati na hitne pozive, a kako bi proverili koliko je teren bezbedan za ljudske policajce. Roboti bi pored toga mogli da budu zaduženi za proveravanje sumnjivih paketa, detekciju otrovnih gasova u kriznim situacijama, te druge opasne situacije, što bi trebalo da utiče na smanjenje broja smrtnih slučajeva u policijskim redovima.

Pročitajte i:  Nove apokalipse: Budućnost i opasnosti od veštačke inteligencije

Izvor: Gizmodo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,