TrendMicro

Britanija će kupovati deonice tehnoloških startapova

Velika Britanija je našla novi način da postigne tehnološku nadmoć, tako što će investirati novac direktno u startapove. Ova država pokreće program Future Fund: Breakthrough koji će trošiti do 375 miliona funti na akcije u tehnološkim startap kompanijama u kasnijoj fazi razvoja. Ovaj potez teoretski pomaže perspektivnim firmama koje bi mogle da ojačaju položaj Velike Britanije u tehnološkoj industriji, ali im je i dalje potreban finansijski podsticaj da bi se takmičile na globalnom nivou.

PCPress.rs Image

Fokus na tehnološkim startapovima

Svaka investicija bi se kretala u iznosima desetinama miliona funti, a poravnala bi se iz privatnih fondova. Tada bi se fokusirao na relativno mali broj većih kompanija. Novosnovani fond mogao bi da bude predstavljen sad u martu, kada vlada Britanije donosi predlog budžeta za 2021. godinu, ali se još ne zna hoće li sa njim biti predstavljena lista kompanija u koje će biti investiran novac.

Fond poput ovog pokrenuo bi pitanja. Postoje li mehanizmi da se, na primer, izbegne favorizovanje? I da li bi stanovnici bili srećni znajući da su zapravo postali investitori rizičnog kapitala? Ipak, ovo bi moglo obradovati ljude zabrinute da bi britanske tehnološke kompanije mogle potražiti spoljne kupce, posebno tokom pandemije kada su resursi mnogo manji.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: