BIZIT 2022

Britanska obaveštajna agencija nadzire bitkoin

GCHQ, britanski ekvivalent američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost, nadzire procese koji su u vezi sa bitkoinom, a po nalogu vlade te zemlje. Agencija, koja je najpoznatija po tome što je dešifrovala komunikaciju između nemačkih vojnih snaga u Drugom svetskom ratu, a uz pomoć Enigma mašine, sada je dobila zadatak da se pozabavi digitalnim valutama.

PCPress.rs Image

Agencija GCHQ osnovana je 1919. godine, te od tada vodi računa o bezbednosti Velike Britanije, a slobodno se može reći da joj bitkoin nije potpuno nepoznat. Poslednjih meseci agencija je obnovila interesovanje za ovu kriptovalutu, a zbog ubrzanog rasta vrednosti. Tako je Chris Ensor, direktor agencije, izjavio da im je britanska vlada naložila da istraže bezbednosne rizike koje bi bitkoin mogao da izazove, te dodao da su oni zainteresovani za sve što bi na zemlju moglo da utiče, a u poslednje vreme je to bitkoin, a zbog svoje sve veće popularnosti.

Agencija istražuje bitkoin iz različitih uglova, te se interesuje za to kako ova kriptovaluta funkcioniše, na koji način bi mogla da se iskoristi blockchain tehnologija, te za potencijalne pretnje koje bi mogle da ugroze monetarni sistem zemlje. Kao i svi koji nisu detaljno upoznati sa bitkoinom, i britanska vlada je intrigirana novom valutom, ali i oprezna. Tako iz GCHQ kažu da im iz vlade često postavljaju pitanja o tome da li je takva tehnologija sigurna, te na koje načine bi Britanija mogla da je koristi. Agencija sarađuje i sa Nacionalnim trezorom, koji, navodno, želi da reguliše bitkoin, a kako bi se izbegle utaje poreza, te pranje novca.

Pročitajte i:  Sprema se velika nadogradnja Ethereuma

PCPress.rs Image

Bitkoin je dugo bio sinonim za špijunske agencije, te neki tvrde da su digitalne valute stvorili NSA ili CIA. Nema dokaza koji idu u prilog tome, ali svaka tehnologija, koja potencijalno predstavlja pretnju prihvaćenom poretku, bi se detaljno ispitivala, a od strane različitih bezbednosnih agencija.

Izvor: Bitcoin.com

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,