TrendMicro

Britanska policija optužuje dvojicu tinejdžera grupe Lapsus$

Tinejdzeri imaju 16 i 17 godina, protiv njih je podignuta optužnica i ostaju u policijskom pritvoru.

PCPress.rs Image

Višestruki hakerski napadi

Nakon što je prošle nedelje uhapsila sedam navodnih članova hakerske grupe Lapsus$, britanska policija optužila je dvojicu za višestruke hakerske napade. Tinejdžeri od 16 i 17 godina ostaju u policijskom pritvoru dok traje istraga.

Dvojica tinejdžera su optužena za neovlašćeni pristup računaru sa namerom da se naruši pouzdanost podataka, zatim za prevaru lažnim predstavljanjem i za neovlašćeni pristup računaru sa namerom da se ometa pristup podacima.

Britanska policija navodi u saopštenju za javnost. „Šesnaestogodišnjak je takođe optužen da je hakovao računar tako da izvrši funkciju obezbeđivanja neovlašćenog pristupa programu. Oba tinejdžera će se pojaviti pred sudom Highbury Corner Magistrates.“

Grupa Lapsus$ tvrdi da je preuzela 37 GB Microsoft-ovog izvornog koda za ključne programe kao što su Bing i Cortana. Takođe su navodno ugrozili bezbednosni sistem MFA kompanije Okta, primoravajući kompaniju da prizna da je napravila grešku u načinu na koji je otkrila i zaustavila napad.

Pročitajte i:  U Velikoj Britaniji uhapšen 17-godišnjak koji je hakovao GTA 6

Jedan od uhapšenih tinejdžera navodno ima 16 godina, živi u Oksford-u i je poznat pod pseudonimom “Breachbase” ili “White.” Navodno poseduje vrednost bitcoin-a u iznosu od 14 miliona dolara. Britanska policija još nije objavila nikakva imena. Optuženi su maloletnici i zabranjeno je prijavljivanje bilo kakvih identifikacionih podataka o njima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,