BIZIT 2022

British Airways može da bude kažnjen sa 183 miliona funti

Zbog prošlogodišnjeg hakerskog napada, British Airways se suočava sa mogućom kaznom u iznosu od 183.4 miliona funti. Ovu drastičnu kaznu predložio je Information Commissioner Office (ICO), zbog propusta koji je hakerima omogućio da prikupe podatke stotine hiljada klijenata koji su sajtu British Airways-a pristupali između aprila i juna prošle godine.

PCPress.rs Image

ICO je najavio svoju nameru da kazni British Airways u skladu sa GDPR-om, uredbom koja je na snagu stupila u maju prošle godine. Ako ovo bude usvojeno, to će biti do sada najveća kazna zbog nepoštovanja GDPR-a. Razlog za predlaganje toliko velikog iznosa kazne je što su tokom napada ukradene informacije o kreditnim karticama više od 500.000 korisnika. Sajber kriminalci koji su ovo uradili pripadaju poznatoj hakerskoj grupi koja je „upadala“ u online prodavnice većeg broja kompanija i instalirala na njima JavaScript kod koji prikuplja informacije o kreditnim karticama.

U svom istraživanju ICO je zaključio da je do upada na sajt British Airways-a došlo zbog loše zaštite osetljivih podataka korisnika. CEO British Airways-a, Aleks Kruz je izjavio da je iznenađen i razočaran ovom odlukom. Rok za žalbu je 28 dana, a kompanija International Airlines Group, u čijem vlasništvu je British Airways, planira da je uloži.

Pročitajte i:  U Velikoj Britaniji uhapšen 17-godišnjak koji je hakovao GTA 6

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,