N Central domination

Broj sigurnosnih napada na Linux servere i dalje raste

Tokom 2017. godine zabeleženo je oko 25.000 malver napada koji su ciljali Linux operativne sisteme, ali, dok je broj ovakvih incidenata i dalje u porastu, zakrpe prilično kasne, te se ne primenjuju u pravom trenutku.

Jedan od najpoznatijih primera je slučaj web-hosting kompanije Nayana koja je hakovana 10. juna 2017. godine, te postala žrtva Linux ransomware-a, nakon čega je kompanija bila prinuđena da napadačima plati otkup od 1,17 miliona dolara. Iako je od ovog incidenta, te gašenja 5.496 web-stranica i 153 servera za koje je kompanija bila odgovorna, prošlo više od godinu dana, oni koji se bave sigurnošću Linux operativnih sistema u Južnoj Koreji još uvek nemaju rešenje.

Prema onome što je moglo da se čuje iz južnokorejske sigurnosne kompanije Trend Micro, tokom 2017. godine je prijavljeno 25.895 Linux malvera, a slabe tačke u okviru Linux operativnih sistema su prilično rasprostranjene, te se prema poslednjim izveštajima radi o 169 propusta. Iako postoji veliki broj slabih tačaka kada su Linux serveri u pitanju, zakrpe se ne objavljuju na vreme, a kompanije su i dalje izložene cyber pretnjama.

Pročitajte i:  Windows malver i tajno rudarenje kriptovaluta

Južna Koreja se nalazi i među 10 zemalja koje još uvek nisu uspele da reše jedan od najvećih sigurnosnih propustaHeartbleed (CVE-2014-0160), koji je registrovan u aprilu 2014. Zahvaljujući tome hakeri i dalje mogu da ciljaju servere sa ovim slabim tačkama, zaraze ih ransomware-om, te od žrtava zahtevaju otkup.

Izvor: etnews

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,