Zebra

Brza, izdržljiva i elegantna Kira

Prva serija računara KiraBook kojim je Toshiba „napala“ premium segment ultrabook‑ova pojavila se prošle godine. Nova genera cija je na naše tržište zvanično stigla u junu, a mi smo istražili unapređenja koja ona donosi.

KiraBook 107Stara serija računara Kirabook imala je 13,3“ ekrane u dve rezolucije, 2560×1440 i 1920×1080 tačaka, a iste opcije donosi i nova serija. Ono što se promenilo, nalazi se ispod manje‑više poznate haube i odnosi sa na čipset i procesor. KiraBook 107 koristi novu generaciju mobilnih Broadwell‑U procesora izrađenih u 14 nm proizvodnom procesu (prethodna generacija je koristila 22 nm Hawsell‑ULT). TDP procesora je ostao na istih 15 W, ali Broadwell‑U radi na bitno višem radnom taktu, kako osnovnom, tako i u turbo režimu, u kojem novi procesori mogu da ostanu duže. Dakle, performanse su bolje, bez velikog uticaja na potrošnju energije, tj. na trajanje baterije.

Procesor Core i7‑5500U radi na 2,4 GHz, sa maksimalnim turbo taktom 3 GHz za jedno jezgro. Nemojte da vas  zavara i7 oznaka: u pitanju je dual core procesor, ali veoma brz. Viši radni takt se takođe odnosi i na GPU HD5500, koji je u turbo režimu 950 MHz, a performanse integrisanog GPU‑a su bitne za rezoluciju od 2560×1440 tačaka. GPU bez problema izlazi na kraj sa 1440p rezolucijom u standardnim desktop primenama, te po ovom pitanju nemamo zamerke. Slično važi i za ostatak hardvera, pa tako KiraBook 107 ima 8 GB brze DDR3 memorije i još brži SSD kapaciteta 256 GB. Taj Toshiba disk je na nivou performanse koje smo sretali na brzim desktop SSD uređajima, što je jedna od najboljih karakteristika ovog računara. Kada se sistem malo duže i malo više optereti, ventilator prelazi u agresivniji režim rada i jasno se čuje u tihom okruženju, što nekome može da zasmeta.

Još jedna od pozitivnih karakteristika je elegantno magnezijumsko kućište koje ostavlja premium utisak, što je važno jer uređaj upravo „gađa“ premium ultrabook segment. Zahvaljujući 13,3“ ekranu, dimenzije kućište su dovoljne za dobru tastaturu, bateriju od 52 Wh i gomilu priključaka. Ovaj detalj je važna karakteristika KiraBook‑a 107, jer su ultrabook‑ovi obično ograničeni po ovom pitanju: Kira ima tri USB 3.0 priključka, čitač SD kartica i HDMI izlaz, ali joj nedostaje LAN konektor.

Tastatura ima pozadinsko osvetljenje, a touchpad je dovoljno velik i precizan za prijatno korišćenje. Kako je ekran kod KiraBook‑a 107 i osetljiv na dodir, veoma često se korisnik može naći u situaciji da „prst prebacuje“ od touchpad‑a do ekrana. Ekran je odličan kada je u pitanju oštrina i preciznost prikaza, što je jedna od udarnih karakteristika ovog ultrabook‑a. Prekriven je zaštitnim staklom Coring Concore koje ga štiti od grebanja, ali nažalost ima izražen odsjaj, veći od onoga što bi smo očekivali od modela iz ove klase. Takođe, ugao vidljivosti nije sjajan, što baca malo senke na ovaj jako dobar 1440p ekran. I ugrađena Web kamera bi mogla biti malo bolja, a Harman/Kardon‑ovi zvučnici jesu dobri i glasi, ali bi i to moglo biti malo bolje u klasi uređaja koji košta oko 230 hiljada dinara.

S tom cenom, KiraBook 107 se nalazi u žestokoj konkurenciji. Na primer, Apple‑ovi računari koštaju slično, doduše bez rezolucije 1440p i ekrana osetljivog na dodir, ali iz mnogo veći faktor imidža brenda koji nekima može biti i presudan. Ostaje i pitanje GPU‑a – sme li ultrabook iz ove kategorije ne može samo da se oslanja na Intel‑ovo integrisano grafičko rešenje, bez obzira na „poslovni fokus“. KiraBook 107 je namenjen opravo ovom tipu korisnika, dakle onima koji zahtevaju premijum izgled i snažne performanse ultrabook‑a (ne i grafičke) i spremni su da ih plate.

www.toshiba.rs

Toshiba KiraBook
Ekran 13,3″, 2560×1440 IPS
Procesor Core i7 5500U 2,4 GHz
Memorija 8 DDR3 GB RAM,
250 GB SSD
Grafika Intel HD5500
Komunikacija dualband 802.11ac, BT 4.0
Operativni sistem Windows 8.1
Dimenzije i masa 316×207×9,5/19,8 mm;
1,32 kg
Cena 229.990 dinara

Miloš Stamenković

(Objavljeno u Časopisu PC#223)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,