Brzo, pouzdano i uvek dostupno

Ako vam je potreban brz, jednostavan za upotrebu i fleksibilan sistem za snimanje i oporavak podataka, vredi razmisliti o nekom od Acronis‑ovih proizvoda. Aktuelna verzija donosi pregršt unapređenja, koja će dobro doći bez obzira na to da li štitite jedan računar ili stotine radnih stanica i servera.

05_05_-Brzo-pouzdanoAcronis je više od deset godina prisutan na svetskom tržištu softvera za zaštitu podataka. Njihovi proizvodi za snimanje sigurnosnih kopija su poznati po neprestanom usavršavanju i prilagođavanju najmodernijim tehnologijama. Sve to zajedno korisnicima najnovije verzije Acronis Backup & Recovery 11.5 omogućava da maksimalno efikasno obave backup i, ako se za time ukaže potreba, u veoma kratkom vremenu vrate podatke u sistem. Pritom sigurnosne kopije, pored tradicionalnih medija za skladištenje, traka i diskova, mogu da budu i na Acronis‑ovom cetralizovanom skladištu u cloud‑u.

Backup… I još više

Kada govorimo o Acronis Backup and Recovery 11.5, zapravo mislimo na čitavu paletu proizvoda. Tu su verzije za radne stanice, Windows i Linux servere, Exchange, SharePoint i Microsoft SQL servere, kao i posebna verzija prilagođena za Windows SBS servere. Svaka od ovih verzija nosi sa sobom odgovarajuće optimizacije za primenu u konkretnom okruženju, ali za sve je zajedničko da omogućavaju izuzetno brz i fleksibilan sistem snimanja sigurnosnih kopija i povratak podataka. Acronis je već dugo poznat po tome što omogućava snimanje sigurnosnih slika celog diska, čime se omogućava brz povratak podataka u slučaju kraha računara. Pritom slika diska može da se vrati na nov disk, ali i na potpuno nov računar, pa čak i kada se on u svojoj konfiguraciji razlikuje od onog na kojem je slika diska napravljena. Štaviše, povratak sistema može da se uradi i na virtuelnoj mašini ili da se backup konvertuje u format prepoznatljiv virtuelnim mašinama. Mogućnosti da u najkraćem roku povratite funkcionalnost informacionog sistema su višestruke, a mi dodajemo da Acronis donosi dodatne prednosti u trenucima kada je potrebno da se stari server zameni novim. Umesto mukotrpne instalacije sveg potrebnog softvera na novi hardver, Acronis Backup & Recovery će obaviti ceo posao.

Pročitajte i:  Uslužni programi: Rezervne kopije i zaštita sistema

Posebna verzija Acronis Backup & Recovery 11.5 Advanced Platform je prilagođena heterogenim serverskim okruženjima i omogućava da s jednim softverom centralizovano upravljate serverima koji rade pod Windows‑om ili Linux‑om, bez obzira na to da li se radi o fizički nezavisnom hardveru ili na nekom virtuelnom serveru. Štaviše, ni geografska lokacija servera nije problem, čak i kada je neki od vaših servera u cloud‑u, Acronis Backup & Recovery 11.5 Advanced Platform će znati kako da snimi sigurnosne kopije.

Korisnici prethodnih verzija Acronis Backup & Recovery softvera primetiće brojna poboljšanja. Tu je sada deduplikacija podataka na nivou datoteka i blokova, centralizovano upravljanje serverima i radnim stanicama, bolja podrška za virtuelne mašine, bolja enkripcija podataka ukoliko želite da obezbedite veću tajnost snimljenih kopija, Acronis Universal Restore koji omogućava obnovu celokupnog sistema na hardveru, koji se razlikuje od onog na kojem je image sistema…

Uvek dostupan

Sa verzijom 11.5 Acronis je korisnicima omogućio da koriste još jedan medij za čuvanje podataka – lokaciju u cloud‑u na kojoj možete da zakupite potreban prostor. Ova opcija može da bude posebno interesantna pojedincima i malim informacionim sistemima, jer poznato je da nabavka i kasniji rad sa specijalizovanim hardverom za backup često prevazilazi mogućnosti korisnika, pa se backup ne radi ili se radi sporadično. Trenutno se nude opcije zakupa za radne stanice, servere i virtuelne mašine, a svaka od njih sa po dva kapaciteta. Zakup može da bude na period od jedne, dve ili tri godine.

Pročitajte i:  Uslužni programi: Rezervne kopije i zaštita sistema

Pored uštede na hardveru, ovaj backup u cloud‑u ima još jednu prednost. Sve više je korisnika koji svoje radne aktivnosti za računarom obavljaju na više mesta, često geografski veoma udaljenih. Tako, na primer, ako ste na putu, a backup vam je u kancelariji, oporavak oštećene ili nehatom obrisane datoteke nije moguć dok se ne vratite, a to može da bude tek za nekoliko dana. Ako koristite cloud za smeštaj sigurnosne kopije, dovoljno je da imate pristup Internetu i oporavak možete da obavite za nekoliko minuta.

Acronis je kod nas prisutan zahvaljujući kompaniji Singi, koja već dugi niz godina korisnicima u Srbiji, od pojedinaca do najvećih poslovnih sistema, nudi široku paletu proizvoda za zaštitu računara. Ovo preduzeće je jedno od retkih kod nas sa uskom specijalizacijom na ovom polju, a pored Acronis‑a, u njihovoj ponudi su još Paragon, G Data i Kaspersky.

www.singi.rs

Milan Bašić

(Objavljeno u časopisu PC#208)

Facebook komentari:

Tagovi: ,