TrendMicro

BSA: 10 posto manje piraterije, pola miliona radnih mesta

BSA Softver alijansa objavila je studiju sa podacima o stopama softverske piraterije u svetu, koja uključuje i Srbiju.

Dragomir Kojić, BSA
Dragomir Kojić, BSA

U Srbiji trend piraterije opada, u odnosu na 2011. godinu niži je za 3 posto, ali i dalje čak 69 odsto programa instaliranih na računare u našoj zemlji u 2013. godini nije imalo odgovarajuću licencu. Pretvoreni u novac, ovi procenti imaju tržišnu vrednost od 70 miliona američkih dolara.

Pad stope piraterije za tri odsto je ne samo veoma veliki uspeh za pojedinačno tržište, nego i skoro najviša ocenu koju takvo tržište može da dobije. Imajući u vidu dosadašnje trendove, smatram da je malo verovatno da se dogodi veći pad stope piraterije”, rekao je Dragomir Kojić, advokat BSA.

Najzaslužniji za pad stope piraterije u Srbiji su BSA, Pоrеska inspеkciјa i Тržišna inspеkciјa pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, navodi se u zvaničnom saopštenju.

U okviru inspekcije Poreske uprave, pri Ministarstvu finansija, oformljen je Sektor za računarsku kontrolu, koji zapošljava 24 inspektora, a broj inspektora u Tržišnoj inspekciji je znatno veći.

Kao najbolji primer sankcionisanja softverske piraterije u Srbiji, Kojić navodi brojne odluke Privrednog suda u Beogradu, u okviru kojih su izrečene novčane kazne za neovlašćenu upotrebu softvera na radnom mestu. Ovakve odluke su rezultat postupaka za privredni prestup, koje je inicirala Poreska inspekcija.

Kоmеrciјаlnа vrеdnоst nеlicеncirаnоg sоftvеrа od 70 miliоnа dolara je ogromna suma novca za naše malo tržište. Smanjenje stope piraterije kroz legalizaciju softvera bi doprinelo otvaranju radnih mesta, ali i povećanju prihoda države kroz poreze.

Na globalnom nivou, ako bi se stopa piraterije umanjila za, na primer, 10 odsto, to bi povećalo prihode svetske ekonomije za 152 milijarde dolara i otvorilo čak pola miliona radnih mesta, te donelo dodatnih 32 milijarde dolara poreza državama”, navodi Kojić.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

One thought on “BSA: 10 posto manje piraterije, pola miliona radnih mesta

  • 7. August 2014. at 07:29
    Permalink

    Ovo apsolutno nije tacno i predstavlja lobiranje BSA. Bilo bi jako interesantno da BSA objavi koju je metodu koristila da dodje do cifre od pola miliona radnih mesta.Smanjenjem piraterije bi se samo povecao devizni odliv ka inostranstvu dok je PDV u firmama koje kupuju softver povratna stavka tako da drzava ne bi dobila nista. O novim radnim mestima i da ne govorimo.Doduse, napunuli bi se dzepovi BSA i inspektora koje oni na ovaj ili onaj nacin kontrolisu.

Comments are closed.