N Central domination

Buđ iz Černobila kao štit od radijacije u kosmosu

Štitovi od radijacije mogli bi da omoguće dalja putovanja u kosmos. Sve je više neobičnih rešenja, te bi buduća zaštita mogla da se pravi i od živih organizama.

PCPress.rs Image

Korisni Černobil?

NASA planira da se do 2024. godine vrati na Mesec, te u nekom trenutku tamo podigne i stanicu za boravak astronauta. Na tom putu je mnogo prepreka, a jedna od najvećih je ta što svemir konstantno pokušava da ubije ljudske putnike. Štetna radijacija tako predstavlja veliku pretnju za zdravlje astronauta, što znači da će za duži boravak u kosmičkim prostranstvima biti neophodna ozbiljnija zaštita.

Naučnici za ove potreba proučavaju jedan živi organizam koji boravi u najradioaktivnijoj oblasti na Zemlji – Černobilu.  U pitanju je gljivica Cladosporium sphaerospermum, za koju se veruje da bi mogla da formira „samoisceljujući štit“ koji bi astronaute štitio od radijacije. Gljivica je na Internacionalnoj svemirskoj stanici provela 30 dana, te se tokom tog perioda istraživalo koliko je sposobna da zaustavi radijaciju, a zahvaljujući melaninu koji štetno zračenje pretvara u energiju.

Pročitajte i:  Najnoviji NASA superkompjuter je pomalo „uradi sam“ remek-delo

PCPress.rs Image

Nakon 30 dana došlo se do zaključka da se gljivica dobro prilagodila bestežinskom stanju, te da odlično napreduje zahvaljujući povećanoj radijaciji, te je smanjuje za 2%. Tako bi u budućnosti mogla da služi kao živi štit u bazama na Mesecu i Marsu, ali je na tom putu još mnogo prepreka, te ostaje da se vidi hoće li buduće naseobine u kosmosu napredovati zahvaljujući organizmima koji se na Zemlji obično smatraju nepoželjnima.

Izvor: CNet

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,