Top50 Glas publike

Buduće misije: Ljubav i seks u svemiru

U poslednje vreme se sve češće ističe da bi trebalo povesti računa o uslovima za ljubav i seks u kosmosu, ako čovečanstvo želi da putuje duboko u svemir. Na taj način bi čovek mogao da postane interplanetarna vrsta, ali pod uslovom da se stvore uslovi za reprodukciju.

PCPress.rs Image

Nacionalne agencije i privatne kompanije – na primer NASA i SpaceX – već neko vreme raspravljaju o kolonizaciji Marsa, te putovanjima dublje u svemir. Planovi se razrađuju do najsitnijih detalja, ali se na jedno zaboravlja – čoveku je potrebno ono što naziva ljubavlju, a neophodna mu je i telesna bliskost s drugim ljudskim bićima – što zbog mentalnog zdravlja, što zbog razmnožavanja.

Važno je da se stručnjaci pozabave ovim problemom, a kako bi buduće iseljenike u kosmos na vreme naučili kako da neguju bliske odnose u drugačijem okruženju, te kako da brinu o potomstvu kad je Zemlja daleko. Kao najveći problem se ističe to što planovi za svemirske misije čoveka ne smatraju kompletnim ljudskim bićem koje ima čitavu lepezu različitih potreba i želja. Upravo se zbog toga već raspravlja o „svemirskoj seksologiji“ – naučnoj studiji koja bi se ozbiljno pozabavila čovekovom seksualnošću u kosmosu.

Pročitajte i:  SpaceX-u odobreno lansiranje 7.500 Starlink satelita

Eksperti ističu da je neophodno da se prestane sa izbegavanjem pitanja koja se tiču seksualnosti, te da se ozbiljnije poradi na istraživanjima koja bi olakšala formiranje i negovanje intimnih odnosa tokom kosmičkih misija.

Izvor: The Conversation

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,