Buduće misije: Ljubav i seks u svemiru

U poslednje vreme se sve češće ističe da bi trebalo povesti računa o uslovima za ljubav i seks u kosmosu, ako čovečanstvo želi da putuje duboko u svemir. Na taj način bi čovek mogao da postane interplanetarna vrsta, ali pod uslovom da se stvore uslovi za reprodukciju.

PCPress.rs Image

Nacionalne agencije i privatne kompanije – na primer NASA i SpaceX – već neko vreme raspravljaju o kolonizaciji Marsa, te putovanjima dublje u svemir. Planovi se razrađuju do najsitnijih detalja, ali se na jedno zaboravlja – čoveku je potrebno ono što naziva ljubavlju, a neophodna mu je i telesna bliskost s drugim ljudskim bićima – što zbog mentalnog zdravlja, što zbog razmnožavanja.

Važno je da se stručnjaci pozabave ovim problemom, a kako bi buduće iseljenike u kosmos na vreme naučili kako da neguju bliske odnose u drugačijem okruženju, te kako da brinu o potomstvu kad je Zemlja daleko. Kao najveći problem se ističe to što planovi za svemirske misije čoveka ne smatraju kompletnim ljudskim bićem koje ima čitavu lepezu različitih potreba i želja. Upravo se zbog toga već raspravlja o „svemirskoj seksologiji“ – naučnoj studiji koja bi se ozbiljno pozabavila čovekovom seksualnošću u kosmosu.

Pročitajte i:  SpaceX video: Neverovatni prizori iz svemira

Eksperti ističu da je neophodno da se prestane sa izbegavanjem pitanja koja se tiču seksualnosti, te da se ozbiljnije poradi na istraživanjima koja bi olakšala formiranje i negovanje intimnih odnosa tokom kosmičkih misija.

Izvor: The Conversation

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.