Top50 Glas publike

Budući Face ID skenira vene na licu

U ovom trenutku funkcija Apple Face ID radi u skladu sa onim kako je predviđena i čini se da ju je prilično teško prevariti. Međutim, to ne znači da je savršena, ali ako je verovati nedavno objavljenom patentu, izgleda da bi se u budućnosti Face ID mogao učiniti preciznijim, tačnije, sigurnijim.

iPhone X korisnici ne mogu da koriste Face ID

Kako prenosi AppleInsider, patent opisuje kako bi Face ID mogao da se unapredi u budućnosti, te umesto da samo skenira lice, skenirao bi i vene na licu korisnika. Ovo će biti omogućeno korišćenjem optičkog predajnika koji će emitovati više impulsa infracrvenog svetla i tako detektovati vene korisnika, što pretpostavljamo da je slično konceptu kako Apple Watch meri otkucaje srca korisnika. Apple je u patentu naveo da je autentifikacija zasnovana na skeniranju vena tačnija zbog toga koliko je mreža vena složena i jedinstvena kod svakog čoveka. To znači da bi nekome bilo teško da pokuša ovaj sistem Face ID-a da obmane. Kada je uveden Face ID, Apple je tvrdio da su radili sa proizvođačima maski kako bi pokušali da pronađu načine da preduprede ovakve prevare, međutim grupa hakera je prošle godine ipak uspela da obmane Face ID.

Pročitajte i:  Isporuke pametnih telefona u 2022.godini pale na minimum u poslednjih 10 godina

Skenirajući vene, znači da čak i dobro napravljena maska neće biti dovoljno dobra da prevari sistem. Potencijalno ovaj sistem bi mogao i da se koristi za razlikovanje identičnih blizanaca, što je problem za koji Apple tvrdi da možda neće uspeti. U svakom slučaju ovo je još uvek samo patent i ne zna se da li će Apple predstaviti skeniranje vena na Face ID, ali zvuči kao korisna nadogradnja.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,