ASUS Zenbook

Budućnost flešovanja custom ROM-ova biće kroz web browser

Ponekad tvrdimo da smo zadovoljni novim telefonom, pretvarajući se da ima sve što nam treba. Posle nekog vremena, vraćamo se starim navikama i brzo želimo da zaronimo u svet rooting-a i custom ROM-ova.

PCPress.rs Image

Korisnicima olakšano flešovanje

Iako su vam dostupni različiti generički ili blic-vodiči specifični za uređaj, novom korisniku može biti zastrašujući zadatak da pokuša da razume čemu služe svi ti termini i programi. Čak i kao napredni korisnik, ponekad jednostavno ne možete da naterate računar da prepozna Android telefon, bez obzira na to koliko se puta petljate sa sistemskim postavkama. Kada je Google prvi put najavio Android Flash Tool kao pokušaj da se pojednostavi posao instalacije Generic System Image (GSI), među zajednicom se raspravljalo o tome koliko bi pristup zasnovan na browseru bio efikasan u pojednostavljivanju postupka.

Na kraju, metoda omogućava korisnicima da zaobiđu neprijatnosti ručnog preuzimanja image-ai njihovog flešovanja pomoću fastboot komandi. Google-ova ponuda je, međutim, pomalo restriktivna, jer je mrežni alat kompatibilan samo sa nekolicinom uređaja, a vi imate ograničenje na flešovanje samo zvaničnih AOSP image-a i osnovnih softverskih paketa. U tom cilju, Danny Lin, razvio je fastboot.js – JavaScript implementaciju protokola fastboot koristeći WebUSB API, posebno usmeren na krajnje korisnike koji imaju problema sa flešovanjem nezavisnih operativnih sistema na Android uređajima.

Pročitajte i:  Google će možda objaviti Pixel 5A 26. avgusta

Dolazak alata za flešovanje zasnovanog na JavaScript-u, u suštini znači da ćete moći da flešujete custom ROM-ove direktno iz svog browsera! U stvari, Lin, programer koji održava ProtonAOSP za Google Pixel 5 i druge uređaje, već je smislio generički Android web instalater, punopravni obrazac aplikacije za instalaciju koji se u potpunosti pokreće u browseru. Chromium podržava WebUSB od verzije 61, tako da svaki browser zasnovan na Chromium-u (npr. Google Chrome ili Microsoft Edge) instaliran na vašem računaru može da koristi za web flashing tool, kodiran na vrhu fastboot.js.

U operativnom sistemu Windows možda ćete morati da instalirate driver za interfejs Fastboot, ali u većini slučajeva će se automatski preuzeti i instalirati putem Windows Update. U svakom slučaju, korisnici više neće morati da pate od problema povezanih sa propuštenim komandama ili kodiranja za preuzimanje ažuriranih alata za Android platformu, jer će sve što vam je potrebno biti u vašem browseru.

Izvor: Xda-developers

Facebook komentari:

Tagovi: , ,