BIZIT 23

Budućnost hlađenja elektronskih komponenti

Upotreba ventilatora i vodenog hlađenja će uskoro nestati, zahvaljujući Boron-Arsenid kristalu. Ovaj kristal razvili su istraživači sa Teksas Univerziteta u Dalasu. To nije sastav koji je moguće pronaći u prirodi, već mora da se sintetizuje u laboratorijskim uslovima. Jednom sintetizovan, kristal dobija fantastične termalne osobine i može mnogo efektivnije da odvodi toplotu sa elektronskih uređaja, u odnosu na tradicionalna ventilatorska i vodena hlađenja.

Potvrda odličnih provodnih termalnih svojstava stigla je sa Univerziteta u Ilinosu. Proces dobijanja Boron-Arsenid kristala odvija se metodom „transporta hemijskih isparenja“. Ova tehnika kombinuje molekule oba elementa dok se nalaze u gasovitom stanju, pre nego što se ohlade i formiraju male kristale. Ovakav kristal mora da bude kreiran na specifičan način, sa malom gustinom, pa su neophodni strogo kontrolisani uslovi.

Istraživači veruju da tako dobijeni kristali imaju ogroman potencijal i da su mnogo efektivniji od silikona koji može da odstrani samo određenu količinu toplote. Buduće studije će se usredsrediti na tome se povećaju veličine kristala, kao i da se istraže potencijalne mogućnosti njegove upotrebe. Za sada se već vidi primena u elektronskoj industriji, gde je potrebno efikasno hladiti termalno sve opterećenije elektronske komponente – recimo u data centrima (gde će se smanjiti i potreba za strogim uslovima hlađenja prostorija u kojima se nalaze).

Izvor: ZDnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,