Budućnost letenja: Avionsko krilo koje menja oblike

Kod do sada poznatih modela aviona određeni delovi na krilima menjaju položaj u zavisnosti od etape leta, pa su drugačiji tom poletanja u odnosu na položaje tokom sletanja, ali su krila uprkos tome prilično rigidna. NASA i MIT planiraju da to promene, te na scenu dovedu krila koja će biti u stanju da menjaju celokupan oblik.

PCPress.rs Image

U nedavno objavljenom naučnom radu eksperti koji učestvuju u projektu su objasnili na koji način planiraju da promene izgled avionskog krila. Nova struktura uključuje laki rešetkasti okvir, koji je sastavljen od hiljada trouglastih delova koji služe kao podupirači prekriveni tankim slojem polimera. Budući da novi materijal ima manju gustinu, krila su neuporedivo lakša, dok pažljivo pozicionirani podupirači omogućavaju menjanje oblika u odnosu na promene u okruženju. Nova tehnologija bi mogla da letenje učini efikasnijim, ali i da dovede do značajnih ušteda energije.

PCPress.rs Image

Koncept nije u potpunosti nov, te se još pre nekoliko godina govorilo o izlivanju odvojenih delova avionskog krila. Krila koja menjaju oblik, te su neuporedivo lakša od tradicionalnih mogla bi da utiču i na oblik samih letelica, pa bi u budućnosti moglo da se ode dalje od tradicionalnih „tubastih“ aviona. Ideja o krilima koja menjaju oblik na velikim visinama zvuči zastrašujuće, ali kreatori ističu da će sistem funkcionisati potpuno prirodno, a i momenat u kojem će se koncept sprovesti u delo je još uvek daleko, tako da još nije vreme za brigu.

Pročitajte i:  Solarna jedra za plovidbu kroz kosmos

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,