Budućnost očuvanja životne sredine: Soliteri koji “jedu otpad”

Arhitekta Honglin Li želi da doprinese budućnosti očuvanja životne sredine, te za početak projektuje solitere koji bi trebalo da isprave grešku koja je poznata pod imenom „veliki pacifički tepih od smeća“ – kolekciju plutajućeg otpada debljine od preko trideset metara, koja zauzima površinu od preko milion kvadratnih metara.

PCPress.rs Image

Li želi da izgradi megastrukture koje je nazvao Filtration, a koje bi u sebi sadržale pogone za recikliranje i prečišćavanje vode. Nove građevine bi se našle na naftnoj platformi koja se nalazi na samom obodu „tepiha od smeća“, a otpad i zagađena voda bi se upumpavali u građevinu, da bi se otpad prerađivao, a voda prečišćavala i vraćala natrag u okean. Honglin je nedavno dobio i počasno priznanje za svoj projekat, pa se čini da i ostali eksperti veruju u ovu ideju. Ipak, ništa još uvek ne ukazuje na to da bi ovaj soliter jednog dana zaista mogao da bude izgrađen, a obeshrabruje i to što svi dosadašnji pokušaji da se očisti „pacifički tepih od smeće“ nisu urodili plodom.

Pročitajte i:  Mali roboti "jedu" otpad iz okeana

Eksperti ističu da bi za početak bilo dobro da se površina pokrivena otpadom ne uvećava, te da se spreče oni koji toksične materije otpremaju u ovu oblast, da bi se tek nakon toga rešilo pitanje otpada koji već postoji.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,