BIZIT Seminar

Budućnost platforme Google Maps

Većina onih koji koriste Google Maps ne obraća pažnju na detalje, te se koncentriše na pronalaženje najkraće putanje do određenog mesta. Tako se ne provodi mnogo vremena nad pitanjima kako je Google napravio modernu mapu sveta, te koje su izbore stručnjaci pravili tokom tog procesa.

PCPress.rs Image

Oni koji su stručniji kada je ova tema u pitanju, poput kartografa Justina O’Beirna – koji je sarađivao na projektu Apple Maps, nude niz objašnjenja zašto je Google Maps superiorniji od sličnih servisa. Tako je O’Beirne, u eseju koji je nedavno napisao, izneo niz podataka o slojevima informacija koje okružuju Google Maps, a koje ostalim servisima onemogućavaju da uhvate korak sa ovom tehnologijom.

O’Beirn svoje izlaganje započinje bavljenjem nizom detalja koji su dostupni na Google Maps, čak i kada su u pitanju mali gradovi. On ističe kako je Google, a za razliku od Apple-a, u mogućnosti da verno prenese oblike određenih zgrada, pa i manjih konstrukcija – poput ostava za alat, te pokretnih kuća. Kada je u pitanju istorija razvoja Google Maps servisa, važno je spomenuti trenutak iz 2012. godine, kada je kompanija objavila da su oblici manjih i većih građevina kreirani uz pomoć algoritama, a preko fotografija koje su snimljene iz vazduha, te koje su kasnije obrađivane uz pomoć kompjuterskih programa, koji su kreirani tako da verno prenesu načine na koje su zgrade oblikovane.

Pročitajte i:  Apple-ov novi iOS 16.4 programer beta donosi brojne novine

PCPress.rs Image

Tako su fotografije koje su snimljene uz pomoć satelita nadmašile tehniku koja se koristila u okviru Google Street View-a, te ponudile veću količinu podataka uz pomoć kojih su kreirane mape. Na osnovu toga može da se dođe do zaključka da je samo pitanje vremena kada će Google mapirati apsolutno svaku oblast na Zemlji. Tako se već govori o tome da bi Google, pošto je mapirao sve zgrade u nekoj oblasti, te ima informacije o tome koje su firme, te ključne institucije u njima smeštene, mogao da, na primer, u svoje samoupravljive automobile instalira tehnologiju proširene realnosti koja bi, na osnovu tih informacija, korisniku mogla da pruža sve informacije koje su mu potrebne. Tako bi Google Maps, tokom vožnje kroz grad, mogao da iskoristi prikupljene podatke, te označi zgrade u kojima korisnik ima neki sastanak, te prodavnice u kojima može da se kupi traženi proizvod.

Druga zanimljiva mogućnost, koja nas verovatno čeka u budućnosti, je i servis za prevoz putnika koji bi bio precizniji od Uber-a, te koja bi sa potpunom tačnošću određivala tačku na kojoj bi trebalo da preuzme putnika, te onu na koju bi trebalo da ga odveze. Uber i Lyft vozači već uveliko koriste Google Maps, te su ove kompanije taj servis integrisale i u svoje aplikacije.

Pročitajte i:  Apple radi na touchscreen verziji MacBook Pro računara

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,