BIZIT 2022

Budućnost poljoprivrede: Plutajuće urbane farme

Swale“ je plutajuće izobilje hrane koje se nalazi u Njujorku, i koje služi kao model po kojem zainteresovani uče o tome koliko je važna održivost i sposobnost upravljanja resursima. Nije sve što pluta jestivo, ali brod koji na svojim leđima nosi malu farmu ima i sistem za filtriranje vode, te može da posluži kao svetli primer urbanog baštovanstva.

PCPress.rs Image

Ova plutajuća farma uči decu, ali i odrasle, o tome šta je to „samodovoljnost“ i „samoodrživost“, budući da  paluba služi za uzgajanje hrane i lekovitog bilja, a tu su i stabla zbog kojih ovaj ekosistem i nazivaju „plutajućom šumom hrane.“ Na brodu se nalazi oko 500 biljnih vrsta, a na oko 465 kvadratnih metara površine. Najčešći posetioci su deca iz grada koja na brod dolaze kako bi naučila više o biljkama i baštovanstvu, ali i o alternativnim rešenjima za dolazak do čiste vode.

Za izgradnju ove plutajuće farme upotrebljeno je oko 50 tona zemlje, 10 tona šljunka i 15 tona vulkanskog kamenja. Farma se kreće oko Njujorka, te se tokom leta zaustavlja na različitim lokacijama, tako da je oaza i prostor za edukaciju dostupan svima. Iako na prvi pogled izgleda kao neko od rešenja u slučaju apokalipse i navale zombi hordi, ova plutajuća bašta mogla bi da posluži kao model za slične ekosisteme širom sveta, a naročito u gradovima koji se nalaze na obalama velikih reka.

Pročitajte i:  Robot za napredne farmere i čuvanje kukuruza

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,