N Central domination

Budućnost Wikipedia servisa neizvesna

Nekoliko tehnoloških kompanija podržalo je akt koji bi uskoro trebalo da se pojavi pred američkim Kongresom – SESTA (Stop Enabling Sex Trafficking Act), a koji je napravljen da tužilaštvu olakša pronalaženje sajtova koji omogućavaju seksualni rad, te trgovinu ljudima. Wikimedia, fondacija koja stoji iza Wikipedia-e, izrazila je zabrinutost da bi novi akt mogao da donese velika ovlašćenja trećoj strani, te tako onemogući rad sajtovima u okviru kojih korisnici sami generišu sadržaj.

PCPress.rs Image

SESTA je predstavljena u avgustu, te, između ostalog, ima za cilj da ukine imunitet sajtovima u okviru kojih korisnici generišu sadržaj. Akt je kritikovan od grupa poput Electronic Frontier Foundation, koje upozoravaju da bi na taj način mogla da se ugrozi sloboda izražavanja na internetu.

Iz Wikimedia-e su objasnili da postojanje Wikipedia-e omogućavaju određeni principi u otpremanju sadržaja na sajt, a najvažniji je u vezi sa zakonom koji sajt lišava odgovornosti u slučaju da korisnici na njega otpreme problematične sadržaje, što bi se sa usvajanjem SESTA-e promenilo, budući da u okviru ovog akta postoji i klauzula po kojoj će se i sajt smatrati odgovornim za problematične sadržaje, te kriminalne radnje.

Pročitajte i:  Meta je kreirala AI alat za verifikaciju informacija sa Wikipedia portala

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,