Top50 Glas publike

Bugarski hakeri uhapšeni zbog krađe kriptovaluta

Nakon što su ukrali kriptovalute u vrednosti od 5 miliona dolara, bugarski hakeri su uhapšeni i sprovedeni kod tužioca nakon brze akcije policije.

Bugarski hakeri uhapšeni zbog krađe kriptovaluta

Bugarska žandarmedija i specijalni tužilac uhapsili su 22. novembra tri hakera koji su navodno ukrali milione u kriptovalutama, izveštava portal 24 časa. Policija je uspela da konfiskuje deo ukradenog plena – tačnije 3 miliona dolara u kriptovalutama. Oduzeta je i oprema koju su koristili bugarski hakeri kao što su kompjuteri, USB stikovi, kao i ostali propratni hardver koji je korišćen za pljačku.

Bugarski hakeri bili pod prismotrom

Pored zaplenjene tehnike, policija je oduzela i automobil u vrednosti od 60.000 leva (oko 30.000 evra) koji je navodno kupljen ukradenim sredstvima. Tužilaštvo je dodalo da su osumnjičeni implementirali novu metodu hakovanja koristeći napredne tehnike prilikom krađe. Lopovi su takođe koristili i specijalizovani softver za hakovanje. Kako otkriva tužilaštvo, istraga je trajala pet meseci i sprovedena je odmah po otkrivanju navodne prevare.

Osumnjičeni su sprovedeni u pritvor, dok je jednom omogućeno da se brani sa slobode uz kauciju od 50.000 leva.

Pročitajte i:  Chrome ekstenzija krade kriptovalute

Ovo nije prvi, a verovatno ni poslednji put da bugarski kriminalci pokušavaju da dođu do kriptovaluta. Nedavno je došlo do velikog hapšenja bugarskih zvaničnika koji su naplaćivali izdavanje pasoša strancima u bitcoinu. Davno su prošla vremena prodaje bugarskih piratskih CD-ova koje smo kupovali krajem 20. veka.

Ipak, imamo i mi konje za trku – i naši državljani su hapšeni zbog kripto-prevara, dok je jedan srpski haker platio kauciju u kriptovaluti.

Izvor: 24chasa

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , ,