Top50 Glas publike

Bujanje života u kosmosu: Bakterije i gljivice u svemirskoj stanici

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da među astronautima na Internacionalnoj svemirskoj stanici boravi i neočekivani broj mikroorganizama čiji uticaj na zdravstveno stanje astronauta još uvek nije jasan.

PCPress.rs Image

Od kada je aktivirana 1998. godine, Internacionalnu svemirsku stanicu posetilo je na stotine astronauta (tačnije 277), pa su sa sobom doneli i različite mikrobe, koji su na stanicu stizali i preko isporuka hrane i ostalih materijala. I dok su se astronauti po isteku misija vraćali na Zemlju, mikroorganizmi su ostajali, te postali temelj mikrobiološkog profila koji je karakterističan i konstantno evoluira. Budući da se radi o hermetički zatvorenom okruženju, mikrobi na stanici se razvijaju drugačije od svojih zemaljskih predaka, pa je život u kosmosu za bacile nešto drugačiji nego na rodnoj Zemlji, budući da na njih utiče i odsustvo gravitacije, konstantna izloženost drugačijem stepenu radijacije, te manjak konkurencije u obliku mikroba koji stižu sa strane.

Prisustvo mikroorganizama u zatvorenim prostorima je neizbežno, a za astronaute je čak važnije nego za „obične ljude“, budući da put do stanice, te različite medicinske procedure utiču na imuni sistem. Eksperti već neko vreme pokušavaju da prate mikrobiološki ekosistem na stanici, ali je najveći problem u tome što 40 do 46% od prisutnih mikroorganizama nije moguće uzgajati u veštačkim uslovima. Nove metode koje se mikroorganizmima bave i na molekularnom nivou, omogućile su detaljnije istraživanje nego ikada pre, pa se utvrdilo koje su mikro familije najprisutnije na stanici: Staphylococcus (26% od ukupnog uzorka), Pantoea (23%), Bacillus (11%), Staphylococcus aureus (10%) i Pantoea conspicua i Pantoea gaviniae (obe po 9%), dok porodicu gljivica predstavlja Rhodotorula mucilaginosa.

Pročitajte i:  Zelena kometa prolazi pored Zemlje

PCPress.rs Image

Najveći broj otkrivenih mikroorganizama potiče od čoveka, a neki od njih mogu da iskoriste ekstremne uslove kako bi lakše zaobišli imuni sistem domaćina. Zanimljivo je da mikrobiološki profil na svemirskoj stanici odgovara i profilima koji se nalaze unutra okruženja koja su ljudi kreirali na Zemlji – poput bolnica i fiskulturnih sala, samo što još uvek nema dovoljno informacija o tome kako izmenjeni uslovi utiču na dalji razvoj mikroorganizama iz ovakvih okruženja.

Izvor: Gizmodo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,