Canon – jesenja kolekcija

PCPress.rs ImagePoznati proizvođač nedavno je osvežio ponudu velikim brojem novih foto-aparata koji polako ali sigurno stižu u prodavnice. Isprobali smo tri zanimljiva modela.

PowerShot SX160 IS je novi kompaktni superzoom, naslednik modela SX130 IS i SX 150 IS. Smešten je u ergonomski oblikovano kućište, dimenzionirano tako da lepo leži u ruci, ali ne i da stane u prosečan džep; jedan od razloga za to su dve AA baterije kojima se aparat napaja. Kućište je malo preoblikovano, ali je dizajn prepoznatljiv; novi model se može dobiti u crnoj ili crvenoj boji. Kao što priliči aparatu koji snima HD video, SX160 IS je dobio i mini-HDMI priključak.PCPress.rs Image

Iznutra ima nešto više noviteta: u SX160 IS je ugrađen novi senzor rezolucije 16 Mp, ali je i ovde u pitanju CCD. Canon u ovu seriju modela sa AA baterijama još nije počeo da ugrađuje CMOS senzore visoke osetljivosti, tako da ne treba očekivati vrhunske rezultate pri slabom svetlu. U poređenju s drugim aparatima sa CCD senzorom, SX160 IS se sasvim lepo snalazi. Nešto važniji novitet je objektiv koji zumira 16x (stari modeli su zumirali 12x). Svetlosna moć nije poboljšana, a nivoi hromatskih aberacija i izobličenja geometrije su slični kao kod prethodnika – ima ih, ali ne previše – sasvim u skladu s rasponom zuma.

Važnija poboljšanja su u naoko sitnim detaljima. Jedno od njih odnosi se na sistem autofokusa koji je primetno brži, a i kašnjenje pri okidanju je redukovano, pa je SX160 IS mnogo živahniji od prethodnika. Drugi bitan detalj krije se u kompresiji JPEG slika: dok su stari modeli imali režime Normal i Fine, SX160 IS ima Fine i SuperFine; to znači da možete da dobijete kvalitetnije snimke, ali uz veće (otrpilike dvostruko) zauzeće prostora na memorijskoj kartici. U pogledu snimanja videa nema značajnih noviteta: maksimum je 720p sa stereo-zvukom, optički zum je podržan, a motor se skoro ne čuje, ali ima nekoliko novih scenskih režima.

Aparat je primeren gotovo svim kategorijama korisnika – podržava sve režime koje možete da zamislite, od pune automatike koja uključuje i izbor scena, do kompletnog skupa ručno podesivih parametara, prioriteta, manuelnog režima i manuelnog fokusa. Novitet je Live Control, režimu u kom parametre podešavate na osnovu onoga što vidite na ekranu – ovde su kontrole Dark-Light, Neutral-Vivid i Cool-Warm. Sve u svemu, radi se o praktičnom i vrlo upotrebljivom aparatu povoljne cene, koji vas neće ostaviti na cedilu ako se baterije isprazne – dovoljno je da imate rezervne u džepu.

Pročitajte i:  Canon donosi revoluciju u 180° VR pomoću 3D VR sistema i Canon RF 5.2 mm F2.8L DUAL FISHEYE objektiva
  Canon PowerShot SX160 IS
Senzor 16 Mp CCD 1/2,3”
Osetljivost ISO 100-1600
Objektiv 28-448 mm ekv. f/3,5-f/5,9
Blic 50 cm – 3 m
Video 720p 25 fps
Priključci USB, mini-HDMI, AV
Preporučena cena 24.999 din.

Ako vam zum 16x nije dovoljan, Canon nudi model PowerShot SX500 IS. Objektiv ovog aparata može da zumira 30x, pri čemu obuhvata ekvivalentno područje od 24 do 720 mm. Ako ste pomislili da ovakav aparat mora da bude glomazan, prevarili ste se: SX500 IS je vrlo kompaktan i ergonomski oblikovan – perfektno leži u ruci. Da bi se izborio sa izazovima koje ovako veliki zum donosi, SX500 IS koristi Canon-ov inteligentni sistem optičke stabilizacije koji ima sedam internih režima, a zavisno od situacije, aparat automatski bira odgovarajući. Sistem je vrlo efikasan, što nas nije iznenadilo, jer je stabilizacija na Canon-ovim ultrazoom aparatima i ranije dobro funkcionisala – jedino je autofokus poslovično sporiji pri punom zumu.PCPress.rs Image

Druga praktična opcija koja pomaže kada koristite veliki zum jeste Zoom Framing Assist: udaljeni objekti lako pobegnu iz kadra i pri malom pomeranju aparata, ali će SX500 IS u takvim prilikama brzo smanjiti zum da bi vam omogućio da lako pronađete „odbegli” objekat, a posle toga će zum vratiti na vrednost na kojoj je bio. Sve ove opcije su zaista korisne i pružaju veliku pomoć u slikanju pri punom zumu, što je na 720 mm iz ruke stvarno težak zadatak, tako da možete očekivati visok stepen uspešnosti. Cenu za upotrebljivi veliki zum ćete ipak morati negde da platite: hromatske aberacije su prilično izražene u širokougaonom području, a iako mnogo manje, mogu se naći i pri velikom zumu.

Pročitajte i:  Canon razvija instant fotoaparate-štampače

Ostatak priče o ovom aparatu veoma liči na priču o modelu SX160 IS: Canon je ugradio klasičan CCD, istih dimenzija i iste rezolucije od 16 Mp. Aparat će lepo ugostiti korisnike svih kategorija i svih nivoa znanja i iskustva, jer podržava sve inteligentne automatske režime, s prepoznavanjem scena, likova, osmeha i treptaja, ali isto tako i napredne režime s prioritetima i ručnim izborom parametara. I ovde smo našli režim Live Control. SX500 IS snima video u rezoluciji 720p i pritom može da se koristi optički zum, mada je krajnji rezultat je nešto skromniji nego na SX160 IS. Veći zum više košta, naročito ako je u kompaktnom kućištu: SX500 IS je osetno skuplji nego SX160 IS, a za to je delimično zaslužna i Li Ion baterija. Da li će vam se sve to isplatiti – moraćete sami da procenite.

  Canon PowerShot SX500 IS
Senzor 16 Mp CMOS 1/2,3”
Osetljivost ISO 100-1600
Objektiv 24-720 mm ekv. f/3,4-f/5,8
Blic 50 cm – 5 m
Video 720p 25 fps
Priključci USB, mini-HDMI, AV
Preporučena cena 42.999 din.

Za kraj smo ostavili poslasticu: PowerShot S110 je naslednik ne tako starog modela S100 koji je već pobrao mnoge komplimente. Radi se o vrlo kompaktnom (ne većem od prosečnog IXUS-a) i još više ambicioznom aparatu – ako izuzmemo to što se objektiv ne može menjati, S110 je po karakteristikama blizu DSLR modelima. Kako je to Canon postigao? Za početak, u aparatu je vrhunski CMOS senzor, nešto veći od onih koje obično srećemo u kompaktnim aparatima – rezultat je slika s veoma malo šuma, pri čemu osetljivost možete podesiti do ISO 12.800, uz sasvim prihvatljive rezultate. Sliku obrađuje trenutno najbolji Canon-ov procesor Digic 5, a tačku na i stavlja odličan objektiv natprosečne svetlosne moći f2,0 u širokougaonom području i nešto skromije f5,9 pri punom zumu. Opseg ekvivalentnih žižnih daljina počinje od 24 mm, pa možete da zahvatite vrlo širok ugao, ali je uprkos tome objektiv potpuno imun na hromatske aberacije – uopšte ih nismo našli, ni u jednom području, što deluje neverovatno. Očekivano, S110 može da snima video u rezoluciji 1080p i da pritom koristi (potpuno nečujan) optički zum.PCPress.rs Image

Pročitajte i:  Snimajte dalje i beležite šire pomoću Canon-ovih novih RF objektiva

Osim vrhunske elektronike, Canon je ovaj model opremio svim naprednim opcijama koje imaju aparati za najzahtevnije korisnike – tu su prioriteti, manuelni režimi i manuelni fokus, a osim u JPEG, slike možete da snimite i u sirovom (RAW) formatu. Ni početnici nisu zapostavljeni – tu si svi savremeni inteligentni automatski režimi. Jedna od opcija je HDR snimanje, a ako volite da snimate rafalno, S110 podržava nekoliko takvih režima – za mnoge od njih je potrebna brza memorijska kartica. Za ovako mali aparat, S110 ima izuzetno jak blic – domet je sedam metara pri širokom uglu, a postoji i opcija spoljnog blica. Druga potencijalno zanimljiva opcija je nepromočivo kućište.

Svim ovim karakteristikama, S110 je već obezbedio mesto u visokoj klasi, ali Canon je dodao još nekoliko praktičnih stvari. Režime i parametre možete da birate i podešavate na klasičan način, preko točkića s gornje strane i sistema menija, ali ako više volite savremene trendove, ekran je osetljiv na dodir i podržava multitouch, što se može iskoristiti u mnogim situacijama. Snimke možete da prosledite u računar ili na štampač preko kabla, ali i bežično; WiFi pruža i druge zanimljive mogućnosti, kao što je povezivanje sa GPS-om u smart telefonu.

PowerShot S110 se još nije pojavio u prodaji – najavljen je za kraj oktobra, a mi smo isprobali pretprodajni uzorak – pa nemamo precizniji podatak o ceni. Najavljena cena nije mala, ali s obzirom na sve što ovaj aparat ume, za nas on predstavlja prijatno iznenađenje – očekivali smo da će koštati više. U svakom slučaju, vredi najmanje toliko.

  Canon PowerShot S110
Senzor 12 Mp CMOS 1/1,7”
Osetljivost ISO 80-12.800
Objektiv 24-120 mm ekv. f/2 -f/5,9
Blic 50 cm – 7 m
Video 1080p 24 fps
Priključci USB, mini-HDMI, AV, Wlan b/g/n
Preporučena cena oko 500 evra

Bojan Stanojević

 (Objavljeno u PC#192)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,