Zebra

Canon: Novi firmver za EOS 5D Mark II – bolji HD video

Canon najavljuje novi ažurirani firmvera za višestruko nagrađivani fotoaparat EOS 5D Mark II. Ovaj ažurirani firmver, koji je prvi put najavljen krajem 2009. godine, dodaje funkciji EOS MOVIE video mogućnost snimanja HD videa sa 24  i 25 kadrova u sekundi (fps) i biće dostupan za slobodno preuzimanje od sredine marta.
Firmver 2.0.3 je razvijen praćenjem povratnih informacija od fotografa i kinematografa, i dalje poboljšava video performanse modela EOS 5D Mark II. Dodavanje novih režima snimanja povećava video potencijal ovog fotoaparata i omogućava snimateljima da prave video visoke definicije u rezoluciji 1080p brzinom od 24 fps (stvarnih 23,976fps) – optimalna brzina snimanja za filmski video. Brzina od 25 fps podržava  rezolucije 1920×1080 i 640×480 i dozvoljava korisnicima da snimaju za potrebe PAL standarda emitovanja, a novi firmver takođe menja funkciju od 30 fps u video standardu NTSC na 29,97 fps.
Dodati su i novi prikaz histograma za snimanje pri ručno podešenim parametrima, prioritet ekspozicije (Tv) i prioritet blende (Av), a podešavanje ekspozicije biće dostupno i u režimu snimanja video zapisa. Poboljšana audio funckionalnost dozvoliće korisnicima da podese nivoe snimanja zvuka ručno koristeći merač jačine zvuka prikazan na LCD ekranu. Povećana je i frekvencija uzorkovanja zvuka sa 44,1 KHz na 4 8KHz, čime je obezbeđen optimalan audio signal koji je standardno potreban za profesionalne, odnosno materijale za emitovanje.
Model EOS 5D Mark II je zahvaljujući svom CMOS senzoru i kompatibilnošću sa širokim dijapazonom Canon-ovih objektiva, već prepoznat po svojim odličnim HD video performansama. Predstavljen u septembru 2008. godine, ovaj fotoaparat je momentalno pružio fotografima i video reporterima širok spektar mogućnosti.
Fotograf ekstremnih sportova Ričard Volč bio je jedan od prvih koji je imao priliku da isproba novi ažurirani EOS 5D Mark II za snimanje filma o snoubordingu pod nazivom „Volim svoje prijatelje“. Komentarišući video performanse fotoaparata EOS 5D Mark II, Ričard je rekao: „Dodavanje novih režima snimanja otvara čitav novi svet mogućnosti. Ako ste kinematograf, snimatelj filmova nezavisne produkcije ili samo entuzijasta u pravljenju sopstvenih filmova, trebalo bi ovo da probate.“
Video zapis u kojem je uključen pogled iza scene na snimanju filma „Volim svoje prijatelje“ koji je napravio Ričard Valč fotoaparatom EOS 5D Mark II sa novim firmverom možete pogledati na: http://www.canon-europe.com/eos5dmarkII.
Novi firmver biće dostupan za preuzimanje od sredine marta sa Canon-ovog sajta: http://www.canon.com/eos-d/.

Pročitajte i:  Hotel Crowne Plaza Beograd u saradnji sa Canon-om sproveo sveobuhvatnu digitalnu transformaciju

Izvor: Canon

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,