ASUS Zenbook

Canon pod hakerskim napadom

Samo nedelju dana nakon što se Garmin oporavio od hakerskog napada, podaci i sistemi koji pripadaju japanskoj tehnološkoj firmi Canon su takođe zaključani. BleepingComputer je izvestio da je ukradeno 10 TB podataka kompanije, i da Canon trpi velike sistemske prekide u radu.

canon pod hakerskim napadom

Pogođeno je oko 20% domena u vlasništvu Canona

U izveštaju se dalje navodi da se oko 20% domena u vlasništvu kompanije Canon pogođeno novonastalim problemom. Canon web lokacija za SAD trenutno je u padu, iako njene japanske web lokacije ne utiču na njen rad. U internom mejlu poslatom zaposlenima, navodi se da kompanija ima “široke sistemske probleme koji utiču na više aplikacija, timova, e-pošte i druge sisteme koji trenutno nisu dostupni. U pitanju je Maze ransomware virus, koji je korišćen u ovom hakerskom napadu.

Za razliku od WastedLocker virusa koji je korišćen u napadu na Garmin, Maze šifrira unutrašnje sisteme. Hakerska grupa koja stoji iza ovog napada, kaže da je ukrala oko 10 TB podataka, privatne baze podataka i još dosta toga. Ako Canon odbije da plati otkupninu, podaci bi mogli da završe na internetu. Garmin je navodno platio višemilionsku otkupninu kako bi vratio pristup svojim sistemima. Zvaničan odgovor Canona na sve ovo je da još uvek istražuju novonastalu situaciju.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: