BIZIT 2022

Canon potvrdio da je bio žrtva hakerskog napada

Canon je (konačno) zvanično potvrdio da je tokom avgusta pretrpeo ransomware napad, ali i krađu podataka sa kompanijskih servera. Prva vest o tome izašla je u javnost 5. avgusta, kada je izdato kratko saopštenje da se kroz njihov IT sistem pojavljuju problemi koji se tiču rada različitih aplikacija, email-ova i drugih sistema, ali tada (pa sve do sada) nije dato nikakvo opširnije objašnjenje.

PCPress.rs Image

Nakon što je završena istraga o ovom događaju, Canon je odlučio da se oglasi po tom pitanju. Istraga je utvrdila da je kompanijska mreža bila napadnuta u periodu od 20. jula do 6. avgusta. Napadači su u tom vremenskom intervalu uspeli da pristupe fajl serverima kompanije na kojima su, između ostalog, bile hostovane informacije o bivšim zaposlenima od 2005. do 2020. godine, sa svim podacima o njima (platama, radnim mestima, zaduženjima, ali i bankovnim računima, identifikacionim brojevima i drugim ličnim podacima tih ljudi). Kako je navedeno u saopštenju, ukradeno je ukupno 10 TB podataka.

Svi bivši zaposleni, čiji podaci su ukradeni odmah su obavešteni kako bi preduzeli mere da zaštite svoje bankovne račune.

Pročitajte i:  Upozorenje nakon prodaje ukradenih kineskih podataka

Otkriveno je da je za napad odgovorna Maze ransomware grupa, koja je poznata po napadima na velike organizacije. Njihove žrtve su do sada bile LG, Xerox, Allied Universal, Soutwire…, a sada se toj listi pridružio i Canon.

Izvor: TechRadar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,