Top50 Glas publike

Canon potvrdio da je bio žrtva hakerskog napada

Canon je (konačno) zvanično potvrdio da je tokom avgusta pretrpeo ransomware napad, ali i krađu podataka sa kompanijskih servera. Prva vest o tome izašla je u javnost 5. avgusta, kada je izdato kratko saopštenje da se kroz njihov IT sistem pojavljuju problemi koji se tiču rada različitih aplikacija, email-ova i drugih sistema, ali tada (pa sve do sada) nije dato nikakvo opširnije objašnjenje.

PCPress.rs Image

Nakon što je završena istraga o ovom događaju, Canon je odlučio da se oglasi po tom pitanju. Istraga je utvrdila da je kompanijska mreža bila napadnuta u periodu od 20. jula do 6. avgusta. Napadači su u tom vremenskom intervalu uspeli da pristupe fajl serverima kompanije na kojima su, između ostalog, bile hostovane informacije o bivšim zaposlenima od 2005. do 2020. godine, sa svim podacima o njima (platama, radnim mestima, zaduženjima, ali i bankovnim računima, identifikacionim brojevima i drugim ličnim podacima tih ljudi). Kako je navedeno u saopštenju, ukradeno je ukupno 10 TB podataka.

Svi bivši zaposleni, čiji podaci su ukradeni odmah su obavešteni kako bi preduzeli mere da zaštite svoje bankovne račune.

Pročitajte i:  Kaspersky: Trendovi u sajberbezbednosti koji su obeležili godinu za nama u Srbiji

Otkriveno je da je za napad odgovorna Maze ransomware grupa, koja je poznata po napadima na velike organizacije. Njihove žrtve su do sada bile LG, Xerox, Allied Universal, Soutwire…, a sada se toj listi pridružio i Canon.

Izvor: TechRadar

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,