CeBIT gadžeti – Hibridni dron

Kada kažemo dron, obično mislimo na kvadkoptere i ostale letelice koje poleću poput helikoptera i sleću s milimetarskom preciznošću. Problem kod takvog načina letenja jeste to što ono nije toliko energetski efikasno kao kod letelica sa fiksnim krilima. S druge strane, dronovi sa fiksnim krilima zahtevaju neku vrstu katapulta za lansiranje ili dugačku pistu za poletanje, jer moraju da dostignu određenu brzinu da bi se odvojili od zemlje. Švajcarska kompanija Autonomous Systems Lab uspela je da poveže najbolje iz oba sveta, a rezultat je Wingtra dron.

14Wingtra poleće vertikalno, a kada dostigne odgovarajuću visinu, postavlja se u poziciju za horizontalni let. Prilikom sletanja, proces se odvija obrnutim sledom, ali ovog puta uz asistenciju kamere koja je locirana u repu. Zadatak kamere je da uoči označeno mesto na zemlji i navodi dron da sleti na odabranu lokaciju, pri čemu je preciznost sletanja oko 10 cm.

Efikasnost ovakvog načina leta (a pre svega sletanja) ogleda se u trajanju koje iznosi 60 minuta, uz domet od čak 60 km. Na toj razdaljini nije moguća kontinuirana kontrola drona, ali ona nije ni neophodna pošto Wingtra može da leti autonomno, prateći zadatu putanju leta. Dron poseduje i izmenjiv modul koji po potrebi može da nosi različit teret, maksimalne težine do otprilike pola kilograma.

Očekuje se da će ovaj sistem biti komercijalno dostupan u toku 2017. godine. Cena nije poznata.

(Objavljeno u časopisu PC#231)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

One thought on “CeBIT gadžeti – Hibridni dron

  • 15. May 2016. at 19:50
    Permalink

    Ala ce da se prenosi drogica preko granica.

Comments are closed.