CeBIT gadžeti – Visokotehnološka odeća

Odeća koja meri krvni pritisak i temperaturu tela, procenjuje tehniku trčanja i beleži rezultate i progres tokom vežbi možda je delovala kao naučna fantastika, ali to je danas realnost. Na CeBIT‑u je predstavljeno je nekoliko modela takvih odevnih predmeta. Američka kompanija Sensoria predstavila je čarape koje poseduju senzore pomoću kojih se meri broj koraka, potrošnja kalorija, visina i pređeno rastojanje. Ove čarape sposobne su da analiziraju način hoda, kao i da predlože poboljšanja po tom pitanju. Poznati Institut Fraunhofer takođe je razvio pametne čarape koje obaveštavaju korisnika kada se na stopalima pojavi preveliki pritisak.

18Za ženski deo populacije, kompanija OMsignal predstavila je OMbra, pametni sportski brusthalter koji obezbeđuje biometrijske podatke i predloge za poboljšanje performansi tokom vežbanja na osnovu detektovanih parametara. Kompanija Cyrcadia Health razvila je iTBra, brusthalter koji je sposoban da detektuje početak i razvoj raka dojke na osnovu protoka krvi i temperature, što može da bude dobra alternativa za mamografiju.

18aI trudnice su dobile pametnu odeću – majicu koja prati otkucaje srca, disanje i položaj bebe u stomaku i šalje signal upozorenja na telefon u slučaju potrebe

(Objavljeno u časopisu PC#231)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,