Čekajući 5G mrežu

Očekuje se da će nova generacija mobilne mreže 5G biti dostupna na tržištu oko 2020. godine, ali kompanija Ericsson već sprovodi testiranja 5G mreže u Švedskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Ericsson 5G test laboratorija

Ericssonov novi 5G koncept na izgled deluje jednostavno; mobilni uređaj koji poseduje 5G tehnologiju povezuje se u isto vreme sa nekoliko 5G ćelija, odnosno ostvaruje konekciju na više tačaka. Time se obezbeđuje prilagodljivost, koja garantuje da uređaj održava visokokvalitetnu vezu sa 5G mrežom, dok se kreće između ćelija. Takođe, omogućava prenos nekoliko grupa različitih signala (Multiple Input Multiple Output – MIMO) putem istog radio kanala do mobilnog uređaja. Ovaj proces se zove distributed MIMO i on će omogućiti brzinu downlinka višu za 100 odsto.

“Kako bi bio spreman za komercijalnu upotrebu u 2020. godini, 5G razvoj mora da pređe iz laboratorije na testiranja na postojećim mrežama. Konekcija na više tačaka i distributed MIMO, koje podržava Ericssonov 5G interfejs, upravo pokazuju da 5G polako prelazi na testiranja i implementaciju u postojećim mrežama“, rekao je Dr. Hakan Anderson, 5G Strategic Product menadžer kompanije Ericsson.

Pročitajte i:  PC Press tema: Quo vadis 5G

Ericsson testiranja 5G mreže sprovode se u gradu Plano u Teksasu i u Stokholmu.

Takođe, Ericsson aktivno radi na pilot projektu, koji će koristiti 5G tehnologiju za komunikaciju i daljinsko upravljanje različitim operacijama. U saradnji nekoliko švedskih kompanija, projekat je zamišljen kako bi poboljšao produktivnost i bezbednost u švedskim rudnicima.

U početnoj fazi projekta, razvoj 5G sistema, koji se sastoji od novih i postojećih tehnologija, biće korišćen za daljinsko upravljanje Volvo kamiona, koji prevoze rudu iz rudnika.

Ovaj pilot projekat je zajednička saradnja Ericssona i kompanija ABB, Boliden, SICS Swedish ICT i Volvo Construction Equipment.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,