Čelični most iz 3D štampača postao realnost

Na Duch Desing Week-u predstavljen je most napravljen na 3D štampaču. Most, o kom smo ranije pisali, nazvan jednostavno “The Bridge” dugačak je 12 metara i napravljen je od čelika. Dizajn mosta je futuristički i teško da bi se mogao napraviti nekom drugom metodom, sem 3D štampanja.

PCPress.rs Image

Tim iz kompanije MX3D napravila je ovaj pešački most kao dokaz da 3D tehnologija može da pomeri granice arhitekture. Nakon Duch Design Week-a, koji se završava 28. oktobra, most će biti premešten na svoje konačno odredište, u De Wallen red-light distrikt u Amsterdamu. Ipak, zbog renoviranja kanala, to se neće desiti pre sredine 2019. godine.

Inače, ovo nije prvi most napravljen tehnikom 3D štampanja. Prvi takav most u upotrebi je od 2017. godine u holandskom selu Gemert, ali on nije napravljen od čelika, već od betona. Takođe, taj most nije ni blizu toliko atraktivan kao „The Bridge.

S obzirom da je ovakav način konstruisanja mostova nov i nedovoljno ispitan, MX3D je radio sa gradskom upravom Amsterdama na razvoju novih sigurnosnih standarda, ali je koordinisao svoj rad i sa brojnim partnerima, ne samo iz Holandije. Tako je Alan Turing Institut iz Velike Britanije opremio most sa mrežom senzora koji će, kada bude u upotrebi, prikupljati podatke o broju ljudi koji ga prelaze, strukturnom integritetu, ali i o okolini u kojoj se nalazi. Ti podaci biće upotrebljeni na digitalnom „blizancu“ mosta, koji će u realnom vremenu izračunavati sve neophodne parametre i upozoravaće na eventualne situacije koje mogu da ugroze sigurnost prolaznika koji prelaze most. Ovo će istovremeno biti veoma važan izvor informacija za neke buduće projekte, odnosno za projektovanje i izgradnju novih 3D štampanih mostova.

Izvor: Gizmondo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,