BIZIT 2022

Centralna banka Venecuele planira da koristi Bitcoin-e

Kako bi izbegla posledice međunarodnih sankcija Venecuela razmišlja da njena Centralna banka prihvati Bitcoin-e kao sredstvo plaćanja. Savetnici iz Bloomberg-a kažu da postoje indicije da Centralna banka Venecuele testira mogućnost upotrebe kriptovaluta kako bi pomogli državnoj naftnoj kompaniji Petroleos de Venezuela SA. Prema njihovim navodima, ova kompanija poseduje veliki broj Bitcoin i Etherenum kriptovaluta, a prebacivanje tog novca u Centralnu banku omogućilo bi im da izvrše plaćanja i izbegnu potencijalna blokiranja njihovih finansijskih sredstava.

PCPress.rs Image

Banka takođe razmatra predloge za upotrebu kriptovaluta u obezbeđivanju novčanih rezervi, koje su proteklih nekoliko godina u opadanju.

Ne zna se odakle Petroleos-u Bitcoin i Etherenum kriptovalute, kao ni koliku količinu ima. Takođe, ne postoji garancija ni da će kompanije sa kojima sarađuju prihvatiti takav način plaćanja. Anonimnost koju donose kriptovalute mogu da dovedu do pokušaja pranja novca, pa je upitno da li će druge banke želeti da ih prime. Ipak, moramo da kažemo da je ovakav potez Venecuele iznuđen, jer SAD i druge države pokušavaju da oslabe njenu ekonomiju (i Madurovu Vladu). U svakom slučaju, ako se Venecuela odluči na taj korak, biće to veoma riskantan potez.

Pročitajte i:  Završeno prvo izdanje TOMORROW konferencije

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,