Zebra

Ceo svet je učionica

Internet je iz korena promenio mnoge oblasti ljudskog delovanja, ali možda nijednu tako kao obrazovanje. Interaktivno učenje na daljinu, predavanja i seminari dostupni svima ili samo ponekom, danas predstavljaju realnost, naravno uz računar, Internet vezu i odgovarajući softver. Pred nama je Adobe Connect.

05_12_Ceo svet Adobe-Connect-9-webinarsMožda i najveća tekovina Interneta jeste lak pristup praktično svim informacijama, sa svakog mesta i u svakom trenutku. Mnogi ljudi širom sveta tu prednost koriste mudro, služeći se Internetom kako bi došli do novih znanja, proširili vidike i poboljšali svoju poziciju u društvu. Jer, svi znamo da se obrazovanje u modernom društvu ne završava onog dana kada dobijete diplomu.

Mnoge obrazovne ustanove su se orijentisale na lakši i potencijalno zanimljiviji model „učenja na daljinu“, često ga kombinujući sa ex cathedra predavanjima. Ipak, da bi se celokupni programi, predavanja, vežbe, demonstracije i drugi oblici nastave preneli u elektronski oblik, potrebno je vreme i – odgovarajući softver. Kompanija Adobe, poznata po familiji alata za kreativce, napravila je Adobe Connect, platformu za elektronsko učenje i saradnju, koja obrazovnim ustanovama svih tipova može omogućiti ulazak u novu, elektronsku eru.

Pročitajte i:  Flash Player emulator: Softver za stare video igre

Predavanja u oblaku

05_12_Ceo-svet-Adobe-Connect-BackgroundAdobe Connect for eLearning omogućava korisnicima da kreiraju virtuelne učionice, u kojima mogu držati predavanja učenicima putem Interneta. Naravno, za sve je zaslužna Adobe‑ova cloud platforma, u koju podižete dokumente, prezentacije, fotografije, video‑zapise i druge materijale neophodne za uspešno prenošenje materije koju predajete. Osnovu predavanja mogu činiti popularne Microsoft PowerPoint prezentacije, kojima dodajete naraciju, animacije, interaktivne simulacije, kvizove i druge načine za proveru napretka i aktivnosti polaznika. Postoji mogućnost licenciranja i verzije instalirane na lokalnim serverima (on‑premise), ako ne želite da svoju intelektualnu svojinu držite „u oblaku“.

Ključna prednost ove platforme jeste mogućnost praćenja predavanja na svim tipovima uređaja. U vreme kada tableti polako preuzimaju primat od stonih ili prenosivih personalnih računara, mogućnost praćenja predavanja i interakcije predavača s polaznicima koji koriste različite tipove tablet računara ili čak smartfone jeste presudna opcija. Podržani su iOS, Android i BlackBerry Playbook uređaji a predavanja se, kao i na PC‑jevima, prate iz browser‑a koji podržava Adobe Flash.

Osim što se upotrebom Adobe Connect‑a omogućava pristup predavanjima s praktično svakog uređaja i svake lokacije, ova platforma donosi značajne uštede u vremenu potrebnom za pripreme predavanja, jer automatski prilagođava sadržaj uređaju na kojem se predavanje prati. Dakle, dovoljno je da samo jednom postavite sve potrebne skripte i prateće fajlove i oni će biti uvek dostupni sa praktično svakog uređaja.

Pročitajte i:  Microsoft i drugi tehnološki giganti u borbi protiv lažnih slika

Personalizacijom do uspeha

Pored interakcije tokom predavanja, profesori mogu da prate napredak svakog polaznika pojedinačno, čime se dobija personalizovani pristup učeniku, tako željena kategorija u svim nivoima obrazovanja. Tu su i dodatni alati za predavača, koji u realnom vremenu prikazuju angažovanost svih polaznika tokom predavanja, tako da on u svakom trenutku može da prilagodi tempo izlaganja ili da koriguje lekcije prema povratnim informacijama koje dobija i od polaznika i od sistema.

Predavanja mogu biti javna ili zaštićena i dostupna samo po pozivu, a po potrebi se može koristiti i 128‑bitna enkripcija. Predavačima Adobe Connect nudi i dodatne alate za promociju komercijalnih predavanja, kao što su vizuelno privlačni pozivni e‑mail‑ovi ili katalozi predavanja. Spisak opcija koje nudi Adobe Connect je zaista dugačak, kao i uostalom spisak prednosti koje donosi obrazovnim ustanovama. Na njima je da ih iskoriste na pravi način.

Extreme, www.extreme.rs

Vladimir Cerić

(Objavljeno u časopisu PC#208)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,