PC Press - Backup obavezno!

Ceo svet je učionica

Internet je iz korena promenio mnoge oblasti ljudskog delovanja, ali možda nijednu tako kao obrazovanje. Interaktivno učenje na daljinu, predavanja i seminari dostupni svima ili samo ponekom, danas predstavljaju realnost, naravno uz računar, Internet vezu i odgovarajući softver. Pred nama je Adobe Connect.

05_12_Ceo svet Adobe-Connect-9-webinarsMožda i najveća tekovina Interneta jeste lak pristup praktično svim informacijama, sa svakog mesta i u svakom trenutku. Mnogi ljudi širom sveta tu prednost koriste mudro, služeći se Internetom kako bi došli do novih znanja, proširili vidike i poboljšali svoju poziciju u društvu. Jer, svi znamo da se obrazovanje u modernom društvu ne završava onog dana kada dobijete diplomu.

Mnoge obrazovne ustanove su se orijentisale na lakši i potencijalno zanimljiviji model „učenja na daljinu“, često ga kombinujući sa ex cathedra predavanjima. Ipak, da bi se celokupni programi, predavanja, vežbe, demonstracije i drugi oblici nastave preneli u elektronski oblik, potrebno je vreme i – odgovarajući softver. Kompanija Adobe, poznata po familiji alata za kreativce, napravila je Adobe Connect, platformu za elektronsko učenje i saradnju, koja obrazovnim ustanovama svih tipova može omogućiti ulazak u novu, elektronsku eru.

Pročitajte i:  Adobe koristi AI za izoštravanje mutnih video snimaka

Predavanja u oblaku

05_12_Ceo-svet-Adobe-Connect-BackgroundAdobe Connect for eLearning omogućava korisnicima da kreiraju virtuelne učionice, u kojima mogu držati predavanja učenicima putem Interneta. Naravno, za sve je zaslužna Adobe‑ova cloud platforma, u koju podižete dokumente, prezentacije, fotografije, video‑zapise i druge materijale neophodne za uspešno prenošenje materije koju predajete. Osnovu predavanja mogu činiti popularne Microsoft PowerPoint prezentacije, kojima dodajete naraciju, animacije, interaktivne simulacije, kvizove i druge načine za proveru napretka i aktivnosti polaznika. Postoji mogućnost licenciranja i verzije instalirane na lokalnim serverima (on‑premise), ako ne želite da svoju intelektualnu svojinu držite „u oblaku“.

Ključna prednost ove platforme jeste mogućnost praćenja predavanja na svim tipovima uređaja. U vreme kada tableti polako preuzimaju primat od stonih ili prenosivih personalnih računara, mogućnost praćenja predavanja i interakcije predavača s polaznicima koji koriste različite tipove tablet računara ili čak smartfone jeste presudna opcija. Podržani su iOS, Android i BlackBerry Playbook uređaji a predavanja se, kao i na PC‑jevima, prate iz browser‑a koji podržava Adobe Flash.

Osim što se upotrebom Adobe Connect‑a omogućava pristup predavanjima s praktično svakog uređaja i svake lokacije, ova platforma donosi značajne uštede u vremenu potrebnom za pripreme predavanja, jer automatski prilagođava sadržaj uređaju na kojem se predavanje prati. Dakle, dovoljno je da samo jednom postavite sve potrebne skripte i prateće fajlove i oni će biti uvek dostupni sa praktično svakog uređaja.

Pročitajte i:  Adobe novi 3D transform alati za After Effects 

Personalizacijom do uspeha

Pored interakcije tokom predavanja, profesori mogu da prate napredak svakog polaznika pojedinačno, čime se dobija personalizovani pristup učeniku, tako željena kategorija u svim nivoima obrazovanja. Tu su i dodatni alati za predavača, koji u realnom vremenu prikazuju angažovanost svih polaznika tokom predavanja, tako da on u svakom trenutku može da prilagodi tempo izlaganja ili da koriguje lekcije prema povratnim informacijama koje dobija i od polaznika i od sistema.

Predavanja mogu biti javna ili zaštićena i dostupna samo po pozivu, a po potrebi se može koristiti i 128‑bitna enkripcija. Predavačima Adobe Connect nudi i dodatne alate za promociju komercijalnih predavanja, kao što su vizuelno privlačni pozivni e‑mail‑ovi ili katalozi predavanja. Spisak opcija koje nudi Adobe Connect je zaista dugačak, kao i uostalom spisak prednosti koje donosi obrazovnim ustanovama. Na njima je da ih iskoriste na pravi način.

Extreme, www.extreme.rs

Vladimir Cerić

(Objavljeno u časopisu PC#208)

Facebook komentari:
PC Press- digitalizacija zdravstva

Tagovi: , ,