N Central domination

CES 2019: Predstavljen Hyundai hodajući automobil

CES 2019 je savršeno mesto za predstavljanje novih tehničkih dostignuća kao što je Hyundai hodajući automobil. Mnogi ovakvi koncepti nikad ne postanu realnost, što ne znači da nisu zabavne ideje.

Hyundai je odlučio da na CES 2019 sajmu pokaže kako poseduje viziju za budućnost sa svojim automobilom s nogama. Koncept je rođen sa idejom da se napravi vozilo koje će moći da se kreće po nepristupačnom terenu. Moramo da priznamo da Hyundai Elevate, kako se zove ovaj hodajući automobil, izgleda kao mladunče AT-AT iz Star Wars filmova, odakle je možda i stigla inspiracija.

Hyundai hodajući automobil je ustvari robot?

Kompanija je predstavila koncept vozila koje po potrebi hoda na nogama brzinom od 5km/h po nepristupačnom terenu. Plan je da vozilo bude u stanju da se savladava zidove visine od 1,5 metara i preskače rupe. Na ovaj način bi Hyundai hodajući automobil bio koristan za operacije spašavanja prilikom prirodnih katastrofa.

Ideja je da se omogući pristup spasiocima terenu po kome bi inače morali da idu peške. Na ovaj način bi se olakšalo spašavanje i ubrzala hospitalizacija. Elevate će moći da se probija kroz ruševine i druge nepristupačne terene hodajući, nakon čega uvlači noge i nastavlja put kao normalni automobil.

Pročitajte i:  Modernost: Pešak napao autonomno vozilo

hyundai hodajući automobil CES

Profesor David Bailey sa Aston Business School je istakao važnost ovakvog načina razmišljanja, bez obzira da li će se ideja realizovati. Kako ističe profesor, to je odlično za auto industriju jer se osmišljavaju novi načini mobilnosti.

To se naročito odnosi na situacije koje mogu da pomognu pri spašavanju ljudi. Koncept hodajućeg automobila se razvija već tri godine ali je tek nedavno otkriven. Da li će dobiti priliku da spašava ljude, pokazaće vreme – do tada nam ostaju samovozeći i leteći automobili.

Izvor: Tech Radar

 

 

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,