TrendMicro

Četiri koraka do internet domena

Google tvrdi da je 97% svih pretraga lokalnog karaktera i da on u lokalnim pretragama daje blagu prednost nacionalnim domenima. Stoga su nacionalni internet domeni .RS i .СРБ izuzetno bitni za definisanje Internet identiteta svih koji žive ili rade u Srbiji.

19_RNIDS-maloNaziv vašeg Internet domena je deo vaše trajne, lično odabrane web i e-mail adrese, preko kojih uvek, svi, lako mogu da vas nađu i prepoznaju na Internetu. Prvi koraci u stvaranju identiteta i razvoju poslovanja putem Interneta su izbor i registracija sopstvenog, prepoznatljivog, naziva Internet domena.

1. SMISLITE DOBAR, A DOZVOLJEN NAZIV

Željeni naziv domena mora da bude u tehnički dozvoljenom obliku. Naime, nazivi Internet domena ne mogu da sadrže baš sve slovne znake, kao ni znake interpunkcije (osim crtice “-”), naziv ne sme da počinje ili da se završava sa “-”, niti da ima dve uzastopne crtice na trećoj i četvrtoj poziciji. Nazivi .RS domena mogu da sadrže slova engleskog alfabeta (a-z), brojeve (0-9), kao i znak “-”, mogu da imaju najmanje dva znaka, a maksimalno 63. Nazivi .СРБ domena, pored 30 slova srpske ćirilice (а-ш), mogu da sadrže i cifre (0-9) i crticu (-), takođe mogu da imaju najmanje dva, ali maksimalno 30-ak znakova (zbog interne ACE konverzije). U praksi, naziv internet domena ne treba da ima više od 20 karaktera.

Pročitajte i:  RNIDS: Savremeni bezbednosni rizici

2. PROVERITE DA LI JE NAZIV SLOBODAN

Željeni naziv domena može da bude vaš samo ako je slobodan za registraciju. Ovo se proverava preko WHOIS upita, servisa koji vam omogućava da saznate da li je neki naziv internet domena slobodan, a ako nije, ko je njegov vlasnik, i dostupan je na adresi www.rnids.rs/whois.

3. IZABERITE PRAVI ADRESNI PROSTOR

Morate i da odaberete odgovarajući adresni prostor, zavisno od vašeg pravnog statusa: .RS i .СРБ je dostupan svima, .CO.RS i .ПР.СРБ je samo za poslovne korisnike, .ORG.RS i .ОРГ.СРБ su za neprofitne organizacije, .EDU.RS i .ОБР.СРБ za obrazovne ustanove, a .IN.RS i .ОД.СРБ su adresni prostori namenjeni fizičkim licima (zato su i najjeftiniji).

4. IZABERITE SVOJ OVLAŠĆENI REGISTAR

Sledeći korak je registracija domena preko nekog od ovlašćenih registara širom Srbije (kompletan spisak je na www.rnids.rs/registri). U najboljem slučaju, moguće je da ceo proces izbora, registracije i plaćanja naziva domena obavite i onlajn, na sajtu nekog od ovlašćenih registara. Tada ceo proces registracije možete da obavite u roku od nekoliko minuta. Detaljnije informacije možete da nađete na sajtu www.nadjimelako.rs.

Pročitajte i:  Osma konferencija mrežnih operatora 15. novembra u Beogradu

 Objavljeno u specijalnom izdanju PC Pressa – ajtinati.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,