Četiri ružne navike kojih se što pre treba otarasiti

Nova godina je počela, i to prilika da u svoj život unesete promene. Za početak, odustanite od ružnih navika i stvorite nove – bolje, koje će vam život učiniti lakšim i bezbednijim…

img-homepage-vault40

Znamo da se navike teško menjaju, ali promene se ponekad isplate. Izabrali smo četiri ružne navike koje se vrlo često sreću – kladimo sa da vi imate bar tri od njih, a ne bi trebalo da imate ni jednu. Preporučujemo vam da dobro razmislite – a ako prihvatite naše predloge, to znači da ste dobro razmislili.

Jedna lozinka za više sajtova

Znamo da je naporno smišljati lozinke za svaki sajt koji to zahteva, a još teže je pamtiti ih. Dakle, uspeli ste da smislite jednu i da je zapamtite, i nju koristite na svim sajtovima. To je u redu, sve do onog momenta kada neko hakuje jedan od tih sajtova i pokupi podatke (za našu priču: korisničke naloge i lozinke) sa njega – od tog momenta, vaši podaci sa svih ostalih sajtova su ugroženi. Čak i bez hakovanja, niste sigurni: budući da mnogi sajtovi ne kriptuju lozinke, administratoru nekog od njih može da padne na pamet da zloupotrebi ono što ima na raspologanju.

Pročitajte i:  Renault i Google proširuju saradnju

Lozinke za svaki sajt možete da zapišete na papir, ili da korisitite neki password manager, na primer LastPass – osim što čuva, on može i da generiše lozinke.

Ne pravite kopije fotografija

Za mnoge fotografije, prilika se pruža samo jednom u životu. Iskoristili ste priliku, imate fotografiju – a onda je izgubite, bilo da ste je greškom izbrisali ili se pokvario medijum na kojem ste je sačuvali. Ako imate kopiju, nikakv problem, ali ako nemate… E, sada razmislite, koliko ste snimaka u životu napravili, a koliko njih imate sačuvane na više mesta – mnogi korisnici čuvaju samo snimke koji su u telefonu ili na kartici foto-aparata, a oni malo obazriviji kopiraju slike (ako se sete ili ako ih ne mrzi) na hard-disk računara. Da li to znači da su napravili kopiju? Ne baš, memorijske kartice se pre ili kasnije napune, pa sledi brisanje starih slika – tako da to što je u računaru ostaje jedini primerak –dakle, obavezno kopirajte slike još negde – lokalno ili u neki cloud. A za početak, na telefon instalirajte neku od aplikacija koje automatski kopiraju slike i video na računar – ima ih za sve savremene operativne sisteme.

Pročitajte i:  Google-ov VPN stiže za Mac i Windows

Ne razmišljate o podešavanjima na Facebooku

Da, ona mogu da budu komplikovana i ne baš jasna, pa smo skloni da prihvatimo podrazumevana, u najboljem slučaju da jednom podesimo i ne razmišljamo dalje o tome. Nažalost, podrazumevana podešavanja ne vode mnogo računa o privatnosti korinika – recimo, svi mogu da gledaju vaše postove, svi mogu da švrljaju po vašem zidu… tako da se vredi malo pomučiti da sve postavite kako treba – ali ne treba da ostanete na tome, već povremeno treba pregledati i osvežiti podešavanja – jer Facebook uvodi nove usluge sa novim podrzumevanim podešavanjima – koja vama verovatno ne odgovaraju.

Flash na laptopu stalno uključen

Zašto ne bi bio uključen, kad nam tako odgovara, volimo animacije i video-klipove koji rade pod Flashom… Da, nama odgovara, ali laptopu ne, jer njegova procesor mora više da radi – i da potroši više energije. Ako koristite Google Chrome, potražite opciju FlashControl, a u slučaju Firefoxa, FlashBlock. Podesite tako da se Flash sadržaj ne aktivira osim ako ste sajt stavili na ’belu listu’ ili ste kliknuli tamo gde treba da bude Flash sadržaj. Iznenadićete se koliko će baterija duže trajati. Isto pravilo važi i ako ste instalirali Flash na telefon ili tablet.

Pročitajte i:  Apple navodno radi na pojednostavljivanju Siri fraze za pozivanje

Dodatak za vlasnike Android uređaja: izbegavajte menjanje osnovnog korisničkog interfejsa

Android dozvoljava proizvođačima telefona da instaliraju svoj korisnički interfejs, koji može da vam se dopada ili ne dopada – u ovom drugom slučaju, imate na raspolaganju brojne aplikacije koje korisnički interfejs menjaju. Osim što time telefon možete da prilagodite svom ukusu, lako možete i da se vratite na osnovni korisnički interfejs. Ali, te aplikacije upošljavaju procesor – ne mnogo, ali ipak… – i tako troše više energije. Ako vam ne smeta previše, bolje je koristiti osnovni intefejs.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,