Top50 Glas publike

Tema BIZIT-a: Četvrta industrijska revolucija i ljudski radnici

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (WEF) roboti će kreirati na milione radnih mesta, te tako uticati da se stvara mnogo više prostora za rad, što je u suprotnosti sa tvrdnjama onih koji veruju da bi roboti u budućnosti mogli da ugroze načine na koje ljudska bića zarađuju.

PCPress.rs Image

Očekuje se da u naredne četiri godine mašine zamene ljude na oko 75 miliona radnih mesta širom sveta, ali i da istovremeno kreiraju oko 133 miliona novih. Poslovi koji će generisati više radnih mesta najpre se odnose na analizu podataka, društvene medije, te razvoj softvera, kao i profesije koje uključuju prodaju i marketing, budući da  su tu neophodne „ljudske veštine“ koje mašine ne mogu da nadomeste. Međutim, mnoga radna mesta će postati suvišna, najviše u okviru poslova koji traže neko ponavljanje, kao kod poslova koji se obavljaju ručno, administrativnih i poslova koji se tiču finansijskih obračuna.

Prema izveštaju, roboti će do 2025. zauzeti 52% radnih mesta, što je značajno više od trenutnih 29%, budući da promene u algoritmima utiču na to da ova tehnologija beleži sve brži napredak. Tako će jedan od najvećih izazova Četvrte industrijske revolucije svakako biti da zbrine ljudske radnike.

Pročitajte i:  Prva knjiga iz Industrije 4.0 na srpskom jeziku "Industrija 4.0 - Renesansa inženjerstva"

PCPress.rs Image

Izveštaj je sastavljen na osnovu istraživanja u okviru 300 kompanija širom sveta, koje zapošljavaju oko 15 miliona radnika u 20 zemalja, te predstavljaju 70% globalne ekonomije.

Problematikom robotizacije i nestanka velikog broja poslova bavićemo se i na predstojećoj konferenciji BIZIT 2018. “Industrija 4.0”, koja se održava 7. i 8. novembra u Klubu poslanika u Beogradu. Pored toga, tema će biti i da li imamo obrazovni sistem za nova radna mesta koja će Četvrta industrijska revolucija kreirati. Prijavite se i iskustite popust koji traje do kraja septembr!

 

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,