TrendMicro

Četvrti BIZIT seminar – Urediti, naslediti, unaprediti

Šta je zapravo porodična kompanija? U Srbiji i zemljama regiona nije usvojena definicija porodičnih kompanija pa ćemo se poslužiti definicijom EU koja kaže: „porodične kompanije su one u kojima većinu prava odlučivanja ima osnivač ili osoba koja je kupila preduzeće ili članovi njihove najuže porodice (supružnici, roditelji, deca ili unučad), barem jedan član porodice učestvuje u upravljanju preduzećem, a u slučaju akcionarskog društva – porodičnom kompanijom možemo smatrati onu u kojoj osnivač ili osoba koja je kupila preduzeće ili članovi njihove najuže porodice poseduju najmanje 25 odsto prava odlučivanja”.

PCPress.rs Image

Četvrti BIZIT seminar „Urediti, naslediti, unaprediti“ posvećen je osnivačima i članovima njihovih porodica, kao i menadžerima zaposlenim u porodičnim kompanijama, a glavne teme su pripreme za prenos vlasništva sa osnivača na naslednike i pripreme na prenos upravljačkih prava sa osnivača na članove porodica ili profesionalne menadžere, uz poseban osvrt na kontinuitet poslovanja kroz akvizicije, a možete se prijaviti na ovom linku!

Vreme je! Pripremite se za tranziciju!

Jedan drugi standard i preporuka iz Evropske unije može da pomogne u razumevanju aktuelnosti teme tranzicije, a po njemu većinski vlasnici, koji imaju 55 ili više godina starosti, trebalo bi da počnu da se informišu i pripremaju za tranziciju. Ovde je bitno naglasiti da nije kriterijum da se osnivači povlače sa 55 godina, već da je tada vreme da počnu pripreme, ako nisu ranije.

U Srbiji postoji više od 37.000 kompanija na čijem su čelu osnivači stariji od 55 godina, a broj zaposlenih je skoro 265.000 i oni ostvaruju 17 milijardi evra prihoda (28 odsto od ukupnog BDP-a). To nam ukazuje da svakoga dana raste broj potencijalnih porodičnih kompanija koje ulaze u zonu rizika uspešnosti tranzicije.

Prenos vlasništva u praksi?!

Ono što znamo i što dobijamo s terena od naših partnera u organizaciji ovog skupa, savetnika u procesu tranzicije porodičnih kompanija, jeste da osnivači postaju sve svesniji značaja rada na ovoj temi. Sve su spremniji da dele svoja promišljanja, ideje, dileme, strahove i da traže rešenja. Bez obzira na slične obrasce u procesu tranzicije i jasne korake koje treba preduzeti tokom pripreme naslednika, kompanija, porodica i njih samih, svako od osnivača susreće se s jedinstvenim specifičnostima njihovih kompanija i porodica koje se ogleda u dilemi – kako da učine najbolju stvar za firmu i da budu pravedni prema deci.

Kakva je situacija ove, 2022. godine, saznaćemo na sad već tradicionalnom BIZIT seminaru o porodičnim kompanijama, 13. aprila u Hotelu M u Beogradu, koji će se održati pod sloganom „Urediti, naslediti, unaprediti”. Kako bismo obezbedili uslove da svi učesnici, predavači i posetioci iskreno i otvoreno razgovaraju o ovoj temi Seminar se neće javno emitovati i neće biti dostupan na YouTube-u. Posetioci će imati prilike da čuju kako se uređuju i domaće i svetske porodične kompanije da bi pripremljene dočekale tranziciju i takvim uređenjem ćemo se baviti iz organizacionog, vlasničkog i nasledničkog aspekta. Osvetlićemo problematiku tranzicije u malim, srednjim i velikim preduzećima, uočiti sličnosti i razlike i izvući zaključke za sve tri grupe. Na panel-diskusiji će se obrađivati pitanja (pred)bračnih ugovora i nasleđivanja kompanija, kakva je situacija kod nas i u svetu, zašto su bračni ugovori tabu, da li oni rešavaju sve probleme, koliko dugo se planira nasleđivanje kompanija i da li „papir trpi sve”, to jest da li sve što se dogovori može i da se sprovede ili pravila naslednog prava ne mare za dogovore. Jesmo li krenuli i dokle smo stigli u generacijskoj tranziciji, saznaćemo u panelu od dva iskusna osnivača i jedne naslednice koja će preneti razmišljanja druge generacije.

Odgovore na sva ova i mnoga druga pitanja koja smo tek pokrenuli potražite na četvrtom BIZIT seminaru na temu transformacije porodičnih i privatnih firmi u profesionalno vođene kompanije. S velikim zadovoljstvom vas pozivamo da nam se pridružite i budete učesnik ovog značajnog regionalnog poslovnog događaja. Prijavite se na ovom linku!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,