Chang’e-4: Fotografije sa daleke strane Meseca

Mesec dana nakon što je Kina uspešno obavila istorijsko sletanje u okviru Chang’e 4 misije, u toku kojeg su robotizovani uređaju spušteni na daleku stranu Meseca, NASA je u februaru objavila fotografije koje dalje dokazuju da se misija uspešno sprovodi. Tom prilikom je moglo da se potvrdi da su se dva rovera i lunarna sonda uspešno spustili na tamnu stranu Meseca, a sada je došao red na njih da na Zemlju šalju fotografije koje ilustruju njihovu misiju, te otkrivaju do sada neviđene prizore sa Zemljinog satelita.

PCPress.rs Image

Misija koja se našla na dalekoj strani Meseca, gde dan i noć traju po dve zemaljske nedelje, obavila je brojna merenja, te su roveri ušli u sleep mod, a kako bi bezbedno sačekali kraj ledene noći koja se završila 26. jula. Onda je dan potrajao još dve nedelje, te se završio 7. avgusta, a roveri i sonda su između merenja i ispitivanja terena na Zemlju slali i fotografije onoga što ih okružuje.

PCPress.rs Image

Prema podacima China Lunar Exploration projekta tokom osmog radnog dana (perioda koji traje dve nedelje) jedan od rovera je prešao razdaljinu od ukupno 271 metra, a na dalekoj strani Meseca koja se bitno razlikuje od one koja se vidi sa Zemlje. Naučnici još uvek ne razumeju kako su tako velike razlike nastale, pa se nadaju da bi Chang’e-4 lander i Yutu-2 rover mogli da pomognu u potrazi za odgovorima.

Pročitajte i:  Origami sklonište: Na Mesecu kao kod kuće

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,