TrendMicro

Chang’e 4: Utvrđena pozicija kineske letelice na Mesecu

Kineska letelica Chang’e 4 uspela je da u januaru učini ono što kasnije izraelskoj Beresheet, te indijskoj Chandrayaan 2 nije pošlo za rukom, pa se bezbedno spustila na Mesec, i to u jednom komadu. Tako je postala prva letelica koja je dodirnula površinu daleke strane Meseca, a sve do sada nije bilo poznato gde se tačno nalazi.

PCPress.rs Image

Budući da je kretanje Meseca uslovljeno Zemljom ovaj satelit se ne okreće oko svoje ose, što znači da je jedna strana uvek okrenuta od Zemlje, a zajedno sa njom i Chang’e 4. Tako se satelit našao na onom delu koji je Pink Floyd, i to ne potpuno tačno, nazvao „tamnom stranom meseca,“ te je sleteo uz pomoć autopilota, budući da su komande sa Zemlje bile izvan dometa. Letelica i rover Yutu-2 su od trenutka sletanja slali fotografije, te informacije o misterioznoj supstanci koju su pronašli, ali njihova tačna pozicija nije mogla sa sigurnošću da se utvrdi.

PCPress.rs Image

Kineska naučna akademija objavila je 24. septembra naučni rad koji rekonstruiše Chang’e 4 spuštanje na površinu Meseca, a uz pomoć fotografija koje je napravila kamera sa letelice, te ona sa rovera. Tako su utvrđene koordinate, te to da se letelica i rover nalaze na 177.5991°E, 45.4446°S, u blizini kratera Von Karman. Istraživači se nadaju da su pronašli novi način da trenutnim, te budućim ekspedicijama pomognu da se lakše snalaze na Mesecu, a proračuni mogu da budu korisni i tokom budućih autonomnih sletanja širom solarnog sistema, što bi trebalo da osigura da što manje letelica završi kao Beresheet ili Chandrayaan 2.

Pročitajte i:  Kapsula Orion NASE ulazi u orbitu oko Meseca

Izvor: C Net

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,