Chrome 70 ispravlja kontroverzne promene iz prethodne verzije

Najnovija verzija Google-ovog pretraživača – Chrome 70 – na Windows, Mac i Linux uređaje stigla je 17. oktobra, a u okviru nje kompanija ispravlja neke od problematičnih promena koje su napravljene u prethodnoj verziji. Tako će korisnici, na primer, moći da spreče pretraživač da se automatski loguje na njihove Google naloge, a nakon što se uloguju na neku od Google aplikacija. Pored toga, Chrome 70 donosi i podršku za Progressive Web Apps u okviru Windows-a.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o tome da su Chrome 69 mnogi opisivali kao kontroverznu verziju, budući da su korisnici nedugo nakon objave primetili da se pretraživač neočekivano loguje na njihove Google naloge. Tako su mnogi postali zabrinuti za privatnost korisnika, budući da je funkcionalnost koja je počela da pravi probleme zadužena za čuvanje istorije pretraživanja, te omiljenih sadržaja.

Kada je Chrome 70 u pitanju, pomenuti problemi su pod kontrolom, te u okviru nove verzije, negde duboko u podešavanjima, postoji opcija “Allow Chrome sign-in,” koju korisnici mogu da isključe u slučaju da ne žele da se pretraživač automatski loguje na Google naloge. Jedini problem što je funkcija automatski uključena, te neki sigurnosni eksperti ističu da bi bolje bilo da je automatski isključena, i da korisnici mogu da je uključe po potrebi, budući da ovako retko ko razmišlja o njoj, te podaci bivaju prikupljani sve dok se neko ne seti da je isključi.

Pročitajte i:  Uslužni programi: Stari Start za novi Windows

Pored ispravki za prethodne kontroverzne funkcije, novo ažuriranje donosi i par novih opcija, od kojih je najzanimljivija podrška za Progressive Web Apps, što omogućava korišćenje web aplikacija, te eliminiše potrebu za kreiranjem odvojenih desktop aplikacija, pa iz start menija ili sa desktopa sada mogu da se pokreću i servisi kao što je Spotify.

PCPress.rs Image

Tu je i podrška za novi video codec – AV1, koji je zamišljen kao naslednik za VP9, samo što nudi daleko bolju kompresiju. Pored toga korisnicima omogućava da Chrome ekstenzijama zabrane pristup određenim web-sajtovima, što je još jedan korak u borbi protiv malicioznih web portala.

Chrome korisnici koji su nestrpljivi, te svoje ažuriranje žele odmah, mogu da u adress bar unesu “chrome://settings/help”, te provere da li je nova verzija spremna.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , ,