Chrome 86 stiže sa značajnim sigurnosnim unapređenjima

Iako je na ubedljivom prvom mestu, Chrome mora da vodi računa da bude ispred svojih rivala po svim pitanjima, pa i po pitanju bezbednosti korisnika. Tako je i sa verzijom Chrome 86, koja je do korisnika stigla 6. oktobra, i to sa značajnim sigurnosnim unapređenjima.

PCPress.rs Image

Tako Chrome 86 donosi veću sigurnost na desktop, te mobilne platforme, a najpre kroz poboljšanje koje se tiče lozinki, zaštite od sumnjivih fajlova, te kroz biometrijske mere u slučaju da korisnici u okviru pregledača čuvaju svoje passworde. Tu je i podrška za „.well-known/change-password“ fajl, koji služi da se lakše zamene kompromitovane lozinke. Naime, kada Chrome proverava sačuvane lozinke koje su korišćene za logovanje automatski detektuje one koje su deo nekog curenja podataka, te korisnike obaveštava da bi trebalo da ih zamene.

Sa Google Chrome 83 verzijom na stigla je funkcija Safety Check, a sa varijantom 86 ova sigurnosna mera dolazi i na mobilnu verziju pregledača. Desktop korisnici su u maju dobili Enhanced Safe Browser, a funkcija sada stiže i na Android, što korisnicima donosi zaštitu u realnom vremenu tokom pretraživanja interneta i preuzimanja fajlova. Pored toga Google već neko vreme blokira i sadržaje koji stižu sa nesigurnih HTTP konekcija, a to sada važi i za mešovite konekcije – kada se neka lokacija otvori kao HTTPS web sajt, da bi potom prešla u sada nepoželjni HTTP.

Pročitajte i:  Edge vs Firefox: Ratovi browsera 

PCPress.rs Image

Sa Chrome-om 86 stigle su i zakrpe za brojne ranjivosti, a korisnici mogu da testiraju i eksperimentalne funkcije, poput mogućnosti da se edituju sačuvane lozinke. Oni čiji se pregledač nije automatski ažurirao novu verziju mogu da preuzmu preko Settings -> Help -> About Google Chrome.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,